Tags: traditii, superstitii Craciun, sarbatori
Craciunul este una din cele mai indragite sarbatori ale romanilor, iar celebrarea lui este legata de multe traditii si superstitii mostenite din strabuni. Iata cateva din cele mai cunoscute superstitii romanesti legate de minunata sarbatoare a Craciunului:
Spalarea trupului in ziua de Craciun inseamna ca vei fi curata tot timpul anului care urmeaza, iar trupul tau va fi ferit de boli de piele, de pete sau de bube pana la sarbatoarea urmatoare. In apa in care te scalzi se spune ca este bine sa pui o nuca pentru sanatate si o moneda de argint pentru prosperitate si pentru curatirea sufletului. Tot in prima zi de Craciun, dupa scaldat, fetele nemaritate trebuie sa-si puna sub perna un pieptene nou-nout pentru a-l vedea in vis pe cel harazit.Cele mai cunoscute superstitii romanesti despre Craciun
Incaltamintea poate fi innoita in orice zi a anului, insa nu in cea de Craciun caci astfel atragi asupra ta ghinionul si nesansa.
Daca in ziua de Craciun nu daruiesti nimic celor dragi, se spune ca o sa ai un an greu din punct de vedere financiar (atentie, nici nu se da nimic cu imprumut). Pentru a nu fi dator anul urmator, se spune ca pana in ajunul Craciunului este bine sa pui la locul lor toate lucrurile pe care le-ai dat cu imprumut in timpul anului.
O alta superstitie romaneasca spune ca in ajunul Craciunului Dumnezeu dezleaga graiul animalelor si transforma apa in vin, insa omului ii este interzis sa asculte ceea ce spun acestea daca doreste sa nu il urmareasca ghinionul pentru tot restul vietii sale sau sa li se intunece mintile. Pe de alta parte, omorarea unei broaste in aceasta zi sfanta este considerat a fi un mare pacat caci broasca este unul dintre animalele protejate de Maica Domnului, vestind celorlalte animale nasterea Domnului.
Nu se face curatenie, nu se da gunoiul afara din casa in prima zi de Craciun si nici nu se inchide usa cu zavorul in ziua de Craciun daca nu vrei sa alungi cu propriile maini norocul din casa. Pentru ca sa le mearga bine in casa, fetele tinere matura podeaua in ziua de ajun dinspre pragul usii inspre rasarit.