Alt-Fel.roTags: Herta Muller, Premiul Nobel pentru literatura


Pentru prima oara in istorie avem un scriitor de origine romana laureat cu celebrul Premiu Nobel pentru literatura. Herta Muller, scriitoarea germana de origine romana, a fost recompensata pentru onestitatea prozei in care descrie un piesaj al dezradacinariii.

"Ghidul practic al managerului de ONG"
Obtineti GARANTAT fondurile de care aveti
Testare GRATUITA 90 de zile

Nascuta intr-o familie de svabi din Banat, Herta Muller traieste de peste 20 de ani in Germania. Tema predilecta, aproape obsesiva a romanelor si povestirilor scrise de ea este experienta regimului comunist in Romania.

Trimisa la "reeducare" de Securitate, dupa ce refuzase colaborarea cu ei, Muller a fugit din tara in 1987, episod reconstituit de ea insasi in cartea „Regele se inclina si ucide” (Polirom). Pentru opera sa, concentrata pe experienta sa in timpul regimului totalitar, a primit zeci de distinctii peste hotare. 

Apartenenta la grupul de scriitori disidenti de etnie germana din Romania, AKTIONSGRUPE o aduce pe Herta Muller in atentia Securitatii. Pentru ca refuza sa colaboreze este persecutata, iar prima ei carte, ''sesuri'' apare in 1982 cenzurata.

A fost propusa pentru prima oara la premiul Nobel in 1999 de catre comunitatea aceademica din Germania. Scriitoarea a declarat in repetate randuri ca Nobelul nu este un obiectiv important pentru ea.

Codul Muncii in 157 de studii de caz
+
Legea pensiilor si salarizarea in 153 de studii de caz
=
"Portitele" care permit rezolvarea litigiilor de munca

Hertei Muller i-au fost decernate premiul european pentru literatura ''Prix Aristeion'' si premiul international pentru literatura IMPAC-Dublin. In Romania, cartile ei au fost traduse de scriitoarea Nora Iuga.

Deja in tara a inceput sa apara intrebarea "iar este cunoscuta Romania in lume doar pentru securitate, comunism, etc?". Raspunsul ar fi "De ce va e teama nu scapati niciodata".

Alt-Fel.ro © 2021