Alt-Fel.roTags: aur, BNR

De cand se stie ea, omenirea a fost fascinata de aur. Brut sau turnat in podoabe, monede sau... dinti, aurul a starnit pasiuni, facandu-i pe oameni sa-si ia vietile sau doar picioarele si tarnacoapele la spinare in goana dupa el.

Daca, in urma cu vreo trei ani, gramul de aur ajunsese sa fie (dis)pretuit la putin peste 38 de lei (!!!), prin februarie anul acesta, pretul a sarit de 106 de lei. Intre timp, cel putin cursul BNR s-a mai temperat, la fel si activitatea de batere de monede in scop numismatic.

Daca, anul trecut, BNR a batut, in scop numismatic, cinci emisiuni de aur si sapte de argint, de la inceputul acestui an, BNR a batut trei emisiuni de aur si sase de argint. Iar aceste emisiuni s-au epuizat ca painea calda caci sunt tot atatea investitii foarte profitabile. Este clar ca, pe termen lung, pretul aurului va continua sa creasca iar valoarea numismatica a monedelor, frumusetea si raritatea lor vor... cantari si ele mai mult in balanta.

Romanii sunt obisnuiti sa vada cozi la orice, de la painea calda, pana la tichete la revelion si de la ajutoarele de hrana, pana la biletele de cinema. Insa, coada la... aur este o premiera. Caci, nici nu anunta bine banca centrala punerea in circulatie a mondelor, ca sediile sale se umplu de noii cautatori de aur.

Asta pentru ca nici nu trebuie sa mai astepti anii aia de zile pentru ca pretul monedelor sa creasca. Il umfli tu pe loc. Tot ce tre' sa faci este sa te asezi (cu scaunel sau nu) la coada in fata sediului BNR, cumperi moneda sau monedele, dupa care le vinzi pe e-Bay la un pret dublu...

Un banc al nesfarsitei noastre situatii care, intrucat dureaza de 20 de ani, numai tranzitie nu mai e ci seamana mai degraba a incremenire, spunea ca, atunci cand ramane fara bani, romanu' schimba 100 de dolari/euro. Se pare insa ca, in curand, gluma de mai sus se va schimba cu parafraza Ce face romanul cand ramane fara bani? Vinde o moneda de aur!

Alexandra Stanescu

O afacere profitabila, europeana si... morala!

Ghid practic:
Cultivarea legumelor in sistem de agricultura ecologica - o a
facere la cheie pe CD

 

Alt-Fel.ro © 2021