Alt-Fel.ro



Tags: sfantul andrei, sf andrei, traditii si obiceiuri

Ajunul zilei Sfantului Andrei este considerat unul dintre cele mai frumoase momente de peste an. Granita dintre vazute si nevazute se sterge, lumea buna si cea ratacita se intalnesc, iar lucrurile importante din existenta oamenilor putand fi intoarse de la matca lor fireasca. Se crede ca in aceasta noapte "umbla strigoii" sa fure "mana vacilor", "mintile oamenilor" si "rodul livezilor". Acesta este si motivul pentru care fetele trebuie sa aiba la ele o bucata de usturoi, iar casele si curtile se inseamna cu usturoi pisat.

Tot in noaptea aceasta se aduna si lupii, fiindca Sfantul Andrei imparte prada pentru iarna care incepe, fiecarui lup. Din cauza lupilor nu se matura toata ziua, nu se da gunoiul afara, nu se ranesc grajdurile, nu se piaptana, nu se fac zgarieturi, nu se face pomana si nu se da nimic cu imprumut. Daca stapanii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia.

In aceasta noapte vorbesc toate animalele, iar la miezul noptii de Sfantul Andrei se deschid cerurile.

Acum se fac observatii meteorologice: daca luna va fi plina si cerul senin, se zice ca iarna va fi cu moina. Daca luna va fi plina si daca cerul va fi intunecat, daca va ninge sau va ploua, peste iarna vor fi zapezi mari si grele.

Sfantul Andrei este socotit inceput de iarna, numindu-se din aceasta cauza "Andrei-de-iarna".

Alt-Fel.ro © 2024