Alt-Fel.roTags: filme, buget, castig, record, clasament, cantec, oscar, magazin, cult, horror, clasic, profit, paranormal activity, succes

In lumea filmului, nu ai intotdeauna nevoie de bugete fabuloase, pentru a genera castiguri-record. Lista din articolul manager.ro dovedeste din plin acest fapt.

Investitiile uriase in filme blockbuster par a fi sigure, dar sa nu uitam, ca pana la urma, tot publicul decide. Si decide cu picioarele, adica fie ramane la cinema, fie pleaca acasa. Avatar a reusit sa stranga 2,7 miliarde de dolari, dar a beneficiat de un buget de milioane de dolari, plus o campanie de marketing importanta. Fara aceasta combinatie, n-ar fi intrat in Hall of Fame-ul de la Hollywood.

Mai interesante sunt filmele cu buget redus, care reusesc sa stranga zeci, sute de milioane de dolari. Cel mai scump film din topul propus de noi a avut un buget de un milion de dolari, o nimica toata pentru o superproductie gen Spielberg sau Lucas. Incepem, fireste, de la coada clasamentului spre lideri, ca sa marim suspansul.

10.Napoleon Dynamite-Comedia fantastica in care-l regasim pe adolescentul zapacit Napoleon Dynamite a avut un buget de 400.000 de dolari, reusind sa atraga venituri de 46 de milioane de dolari in toata lumea. Urmatorul film al regizorului Jared Hess, Nacho Libre, a costat 32 de milioane de dolari si a adus incasari mondiale de 99 de milioane de dolari. Nacho Libre s-a dovedit a fi un esec.

9.Once-Un indie irlandez, care a fost filmat cu 150.000 de dolari. Filmul a castigat in 2008 Independent Spirit Award pentru cel mai bun film strain, un OSCAR pentru Cel Mai Bun Cantec Original, precum si doua nominalizari la premiile Grammy, pentru coloana sonora. Filmul de 150.000 de dolari a generat un profit de 19 milioane de dolari.

8.Clerks-Dementa de film marca Kevin Smith, cu Silent Bob prin apropiere. Clerks prezinta viata deloc interesanta a unor vanzatori intr-un magazin de doi lei. Bugetul? 27.000 de dolari. Incasari? 3.900.000 de dolari in toata lumea. Clerks a inspirat o serie de benzi desenate si a avut o continuare, in 2006 (Clerks 2).

7.American Graffiti-Iubitorii de film trebuie sa fi vazut American Graffiti. George Lucas nu a regizat doar productii superscumpe, cum ar fi Star Wars si Indiana Jones. "Primul film despre adolescenti" a fost turnat cu numai 777.000 de dolari, reusind sa aduca incasari de 140 de milioane de dolari. Universal Pictures si-a frecat mainile si a ranjit in fata concurentei, care refuzase scenariul la American Graffiti: 20th Century Fox, United Artists, MGM, Columbia Pictures si chiar Paramount Pictures.


6.Halloween-1978-Unul dintre primele filme de groaza despre Halloween. Michael Myers a devenit cu siguranta imaginea criminalului in serie mutilat de la Hollywood. Filmul a fost un succes garantat. Cu un buget de 325.000 de dolari, cheltuiti probabil pe un sange fals de proasta calitate si 2-3 cutite din cauciuc, Halloween a reusit sa stranga 70 de milioane de dolari.

5.Rocky-"De ce vrei sa te lupti?", il intreaba Adrian. "Pentru ca nu stiu sa cant si sa dansez", raspunde Rocky. Filmul lui Stallone ramane un cult. Nemuritor. Cu un buget de 1 milion de dolari, Rocky a reusit sa adune 225 de milioane de dolari! Ce sa mai zicem? K.O.! P.S.: Rambo a scris scenariul la Rocky in 3 zile!

4.Night of the Living Dead-Descris ca fiind "unul dintre cele mai terifiante filme realizate vreodata", Noaptea Mortilor Vii a creat cultul filmului horror. Un adevarat clasic. Bugetul: 114.000 de dolari. Incasari: 30 de milioane de lire sterline.

3.The Blair Witch Project (foto + trailer video)-Trei studenti, o padure...Disparuti in 1994. Suna a cliseu? Ei bine, The Blair Witch Project iti face pielea de gaina. Postproductia a durat opt luni si au fost filmate mai bine de 19 ore de casete video. Cu un buget de doar 600.000 de dolari si incasari record de 248,3 milioane de dolari, TBWP intra in top 3. Infricosator de profitabil!

2.Mad Max-Credeati ca australienii nu stiu sa faca filme? Max devine Mad Max, obligat de lumea dementa, descreierata si sangeroasa din jurul sau. Mad Max a beneficiat de un buget de doar 200.000 de dolari, "provocand" incasari de 100 de milioane de dolari in toata lumea. Asta inseamna respect in cinematografia australiana! Sa speram ca-si revine Mel Gibson!

1.Paranormal Activity-Cel mai profitabil film cu buget redus din istorie, cel putin pana acum. Bugetul de 15.000 de dolari nu a stat in calea succesului. Paranormal Activity a adunat 197 de milioane de dolari.
Prezentat drept "o filmare gasita", filmul e presarat cu replici improvizate si un realism debordant, care vrea sa ne inghete sangele in vine. Nu stim daca reuseste, dar sigur ne ia banii de bilet din buzunar. In prezent, regizorul Oren Peli lucreaza la un alt film, intitulat Aria 51. Sa speram ca va iesi bine.

Silviu Marian Banila

Alt-Fel.ro © 2021