Alt-Fel.roTags: Radu Beligan, lansare carte, Brasov, Lucia Sturdza - Bulandra, teatru

Radu Beligan si-a lansat la sala "Reduta" din Brasov, manuscrisul autobiografic "Note de insomniac", publicat in editie limitata. Maestrul teatrului romanesc a facut in fata brasovenilor, cu doua luni inainte de a implini venerabila virsta de 92 de ani, un spectacol marturisire, intitulat "Confesiuni despre viata si arta".

La ora 19.00, pe un ecran pentru proiectii, viata de noua decenii a actorului Radu Beligan s-a derulat in citeva minute, imagini ale celor mai importante roluri pe care le-a interpretat, pe scena si in viata de familie. Imediat, din intuneric a aparit silueta distinsa a maestrului.


"Sunt vechi, domnilor, am deja 70 de ani de cand ma aflu pe scena fara intrerupere. Sapte zeci de ani, adica aproape jumatate din intreaga istorie a teatrului romanesc. Am dreptul sa stau jos", au fost primele cuvinte spuse de Radu Beligan in seara spectacolului - marturisire pe care avea sa o faca brasovenilor, in semiobscur, asezat pe un jilt, linga masa pe care erau asezate zeci de file din memoriile sale, alaturi de un pahar cu suc de grapefruit rosu, cu whisky.


In dreapta, orientat spre sala, un ceas cu pendula a aratat publicului ca timpul trece pentru oricine, chiar si pentru spectatori. Timp de aproape doua ore actorul nascut bacauan a facut celor prezenti confesiuni inedite despre viata si arta, despre "intalniri memorabile cu artisti geniali" care i-au influentat devenirea profesionala si spirituala: Lucia Sturdza - Bulandra, Elvira Godeanu, Victor Ion Popa, George Vraca, Sica Alexandrescu sau dramaturgii Eugene Ionesco, Camil Petrescu si Mihail Sebastian. Maestrul Radu Beligan a marturisit ca intreaga sa cariera se datoreaza Luciei Sturdza - Bulandra si cuvintelor pe care actrita i le-a spus la un curs al ei, la care tinarul Beligan a recitat din Esenin: "Dumneata, daca ai sa fii serios, ai sa faci o mare cariera".


"Iubiti orice, dar iubiti."


Radu Beligan si-a dus marturisirea pina la capat, in fata spectatorilor - confidenti: "A imbatrani inseamna a arunca peste bord toate ideile preconcepute, inseamna a deveni mai usor, mai liber. Intr-un anumit sens esti mai batrin cind esti tinar si mai tanar cand esti batran. (...) Viata mea n-a fost usoara. A fost o lupta permanenta si sper ca am iesit invingator, nu e o victorie stralucita, dar o victorie confortabila. In ultima vreme foarte multa lume imi puna aceasta intrebare stereotipa: "Care este secretul longevitatii dumneavoastra?".

Cat inca mai am rabdare sa le raspund le spun ca dupa mine secretul biblic al longevitatii este iubirea. Cred ca suntem pe pamant pentru acest motiv: sa iubim. Le spun adesea celor ce vor sa ma asculte: "iubiti ce vreti, dar iubiti!". Nimic nu este mai dezastruos decat infirmitatea inimii. (...) Si fiindca am acest prilej, dati-mi voie sa va declar ca va iubesc. Da, va iubesc si pe dumneavoastra, spectatorii mei credinciosi, care m-ati facut ceea sunt azi. (...) Am calatorit frumos impreuna.


Daca viata este o calatorie scurta, trebuie sa incercam s-o facem la clasa I".Alt-Fel.ro © 2021