Alt-Fel.roTags: Ministerul Muncii, Codul Muncii, modificari codul muncii, codul muncii 2010, codul muncii 2011, guvern

Ministerul Muncii a supus dezbaterii, ieri, proiectul de modificare a actualului Cod al Muncii, care sta la baza relatiilor dintre angajat si angajator din anul 2005.

Angajatii vor avea contractul de munca suspendat cat sunt in greva, iar liderii sindicali vor putea fi concediati daca nu-si indeplinesc criteriile de performanta profesionala, prevede proiectul de modificare a Codului Muncii.

Potrivit noului Cod al Muncii, ce va intra din nou in discutie la guvern miercuri, creste atat perioada obligatorie de preaviz, cu 5, respectiv 15 zile pentru cei din conducere, dar si cea de proba, cu 15, respectiv 30 de zile. in plus, si durata timpului de lucru va putea fi mai mare, prin raportarea orelor saptamanale de lucru la o perioada mai lunga.

Angajatorul va putea tine in proba succesiv, pe acelasi post, oricate persoane doreste, iar angajatii vor fi evaluati, dar si concediati (inclusiv colectiv), pe baza unor criterii si obiective de performanta individuala. insa, contractul lor nu va mai putea fi suspendat ca o forma de sanctiune disciplinara. Iar concediul de odihna fractionat a fost redus de la 15 la cel putin 10 zile.

Dupa experienta efectelor negative ale crizei asupra companiilor din Romania, guvernantii au introdus alte noi masuri in proiectul de modificare a Codului Muncii. Astfel, in cazul reducerii temporare a activitatii din ratiuni economice, patronul poate scurta saptamana de lucru de la cinci la patru zile, dar poate sa dispuna si maximum 15 zile de concediu fara plata pe an, cu informarea sindicatului.

Iata principalele schimbari pe care le propune noul Cod al Muncii:

Contractul individual de munca trebuie sa fie obligatoriu incheiat in foma scrisa inainte de inceperea activitatii.

    * Nu mai este interzisa incheierea contractului individual de munca in scopul prestarii unei munci imorale.

    * Angajatorul trebuie sa stabileasca "criterii de evaluare a activitatii profesionale a salariatului", "obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora", mentionate de la angajare, criterii in functie de care se vor face si concedierile colective.

    * Angajatorul poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta prevazuta in contract, plata indemnizatiei de neconcurenta incetand din luna urmatoare notificarii scrise a angajatului privind denuntarea acesteia.

    * Certificatul medical care stabileste ca o persoana este apta de munca trebuie prezentat inainte de incheierea contractului individual de munca. nu mai poate fi acceptat ulterior.

Sursa: Evenimentul Zilei

Alt-Fel.ro © 2021