Alt-Fel.roTags: Romania, democratie, top, indicatori politici si economici

Romania se situeaza pe locul 40 in lume in ceea ce priveste gradul de democratie, intr-un clasament condus de Norvegia, Suedia si Finlanda, publicat, luni, la Viena de organizatia Democracy Ranking Association.

Precedata de Bulgaria (pozitia 39), tara noastra ocupa ultimul loc intre statele din Uniunea Europeana analizate de autorii acestui studiu comparat, transmite EFE.

Lista a fost realizata pe baza datelor funizate de organizatia americana "Freedom House" si a indicilor ONU de dezvoltare umana, luandu-se in calcul indicatori politici, economici, referitori la egalitatea intre sexe, la accesul la educatie si la sistemul sanitar, precum si legati de gradul de protectie a mediului inconjurator.

In clasamentul intocmit pentru o suta de state in intervalul 2008-2009, Romania este cotata cu 61,85 de puncte si se afla cu trei locuri mai sus fata precedentul studiu, realizat pentru perioada 2005-2006. In clasamentul anterior, tara noastra obtinuse 58,22 de puncte.

Potrivit datelor din "The Democracy Improvement Ranking 2010", Romania se afla pe locul sapte in privinta evolutiei democratiei sale, punctajul obtinut crescand cu 3,63 de unitati intre cele doua intervale de studiu.

Pe primele zece pozitii din clasamentul publicat luni - Norvegia, Suedia, Finlanda, Elvetia, Danemarca, Noua Zeelanda, Olanda, Irlanda, Germania si Marea Britanie - se gaseste doar o singura tara din afara continetului european, Noua Zeelanda.

La nivelul continentului american, pe cea mai inalta treapta se afla Canada (pozitia 14), chiar inaintea Statelor Unite (locul 15), in timp ce Japonia (pozitia 20) conduce democratiile asiatice, inaintea Coreei de Sud (33).

In clasamentul tarilor africane conduce Insula Mauritius (locul 36), iar in cel al Orientului Mijlociu, Israelul (pozitia 23), urmat, la mare distanta, de Turcia (66), Kuweit (77) si Liban (79).

Rusia ocupa locul 87, iar China 97. Cele doua mari puteri au fost incluse in clasament in mod exceptional, intrucat organizatia nu le considera 'tari libere'.


Sursa: www.ziare.com


Alt-Fel.ro © 2021