Alt-Fel.roTags: Consiliul European, initiativa cetateneasca, Parlamentul European, Uniunea Europene, legislatie

Membrii Comitetului pentru Afaceri Consitutionale si delegatii CE si ai Consiliului European au ajuns la un acord in ceea ce priveste "initiativa cetateneasca", un instrument legislativ care va permite cetatenilor din statele membre sa ceara o lege.

Cum poti sa ceri o lege?

Europarlamentarul liberal Ramona Manescu a explicat, pentru Ziare.com, cum va fi posibil ca orice cetatean european sa initieze o reglementare care ulterior sa fie aplicata in toate statele membre.

"Este vorba despre o initiativa comuna, o negociere intre Comisie, Parlamentul European, Consiliu si Comitetul Regiunilor si doreste o implicare mai mare a cetatenilor la procesul de luare a deciziilor", ne-a declarat Ramona Manescu.

Practic, potrivit actualei propuneri, care se afla in dezbaterea Parlamentului European, orice cetatean al Uniunii Europene, cu varsta de peste 16 ani, poate depune o intitiativa legislativa de interes european.

Apoi, va posta intiativa pe un site pus la dispozitie de Comisia Europeana, dupa care aceasta trebuie sa stranga un milion de semnaturi din un sfert din statele membre ale Uniunii Europene. Se stabileste un comitet cetatenesc format din cel putin sapte membri din sapte state membre care sa gireze ca aceasta initiativa este de interes european, dupa care urmeaza o dezbatere publica.

"Semnaturile pot fi stranse si online, pe site-ul pus la dispozitie de Comisie. S-a pus problema verificarii veridicitatii semnaturilor. Au fost state membre care nu au fost de acord sa li se impuna o regula unitara. S-a ajuns la concluzia ca acestea vor fi verificate de statele de provenienta ale semnatarilor", ne-a precizat Ramona Manescu.

Comitetul pentru Afaceri Constitutionale va vota asupra textului initiativei luni, 13 decembrie, iar Parlamentul va vota asupra legii in sesiunea plenara de pe 16 decembrie.

Consiliul a amintit ca doreste sa aprobe legislatia pana la sfarsitul anului, urmand ca statele membre sa dispuna de un an pentru a transpuna legea in legislatia nationala.

Sursa: Ziare.com

Alt-Fel.ro © 2021