Alt-Fel.roTags: dani tanovic, film, cirkus columbia, oscar

"Cirkus Columbia", filmul care a deschis Festivalul International de Film Bucuresti, este semnat de regizorul Danis Tanovic.


Pelicula "Cirkus Columbia", indelung aplaudata la sectiunea "Giornate degli autori" a Festivalului de la Venetia 2010, o drama cu accente comice, s-a bucurat si aici de aprecierea publicului, numeroasele aplauze primite demonstrand acest lucru.

Participarea regizorului si scenografului bosniac Danis Tanovic nu s-a limitat numai la filmul bazat pe cartea cu acelasi titlu, scrisa de Ivica Djikic, ci a sustinut si o conferinta de presa, urmata de masterclassul "War and Film". Prilej excelent pentru acordarea unui interviu Agerpresului.

Dupa zece ani de filme documentare, Dan Tanovic, intors acum la "prima sa dragoste", filmul de lung metraj,  a declarat:
"... am inceput sa lucrez la acest film. Cartea "Cirkus Columbia" este una foarte mica, insa actiunea ei se deruleaza pe o perioada de 12 ani si este ca o cronica a unui mic oras.
Intr-o zi, cand imi plimbam cainele, imi amintesc ca batea un vant primavaratic si am inceput sa ma gandesc la razboi. Mi-am amintit ca la fel batea vantul si cand a inceput razboiul si mi-am dat seama cum ar trebui sa fie filmul. L-am sunat pe autorul cartii si i-am cerut permisiunea de a face un film dupa cartea lui, iar el si-a dat acceptul. Am inceput sa scriu scenariul si, astfel, am transformat o poveste care se intinde pe 12 ani in carte intr-o poveste de doua saptamani despre inceputul razboiului. Am folosit unele personaje din carte, inclusiv pisica neagra care apare in film. Am scris o poveste intr-un fel complet original. Acestea sunt originile filmului."

Fascinat de "frumusetea spiritului uman", dar deranjat de... "prostie", Danis Tanovic a remarcat ca istoria cineastilor romani este recenta, ultimii patru-cinci ani fiind cei pe care s-a batut mai mult moneda, sustinand ca eforturile regizorilor romani ar trebui  alimentate de factorii de conducere ai tarii.

Decis sa se dedice tuturor proiectelor viitoare la care viseaza, autorului filmului care a primit 42 de premii internationale nu-i mai lipsesc decat... banii. Ei, dar asta nu e o problema pentru cineva atat de hotarat.

Manuela Tarloaica

Alt-Fel.ro © 2019