Alt-Fel.ro



Tags: dumitru prunariu, dimitri medvedev, vladimir putin, iuri gagarin, primul zbor al omului in spatiu, sputnik, urss

Presedintele rus Dmitri Medvedev ii va decora marti pe cosmonautii care au contribuit la explorarea spatiului cosmic, intre acestia numarandu-se si romanul Dumitru Prunariu, informeaza Agerpress, citand serviciul de presa al Kremlinului.

Ceremonia va marca 50 de ani de la primul zbor al omului in spatiu, care a avut loc pe 12 aprilie 1961 si a fost efectuat de Iuri Gagarin. Evenimentul este sarbatorit cu un fast deosebit la Moscova, dar si in alte orase ale Rusiei, prin expozitii, conferinte si concerte, toate spectacolele incheindu-se, in seara zilei de marti, cu un foc de artificii.
 
Dumitru Prunariu este singurul roman care a ajuns in spatiul cosmic. Zborul la care a participat, in perioada 14 - 22 mai 1981, a avut loc la bordul navei cosmice "Soiuz 40" si al laboratorului spatial "Saliut-6". Cosmonautul roman a realizat mai multe experiente stiintifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiatiilor cosmice, al medicinei, biologiei si psihologiei, dar si al tehnologiilor spatiale.
 
Datorita lui Dumitru Prunariu, Romania a devenit a noua tara din lume care isi promoveaza capacitatea stiintifica in spatiul extraatmosferic, prin intermediul unui cosmonaut propriu.
 
Dumitru Prunariu este presedintele Comitetului ONU pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Extraatmosferic, dar detine si functia de presedinte in exercitiu al Filialei Europene a Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic.
 
Rusia a investit mult in cucerirea spatiului in perioada Razboiului Rece. Prin zborul lui Gagarin, Uniunea Sovietica a reusit sa castige in fata Statelor Unite ale Americii in acest domeniu. Cu patru ani inainte, URSS fusese prima tara care a trimis un satelit in spatiu, binecunoscutul Sputnik.
 
Dupa destramarea URSS, Moscova a redus semnificativ investitiile in explorarea spatiului cosmic, inregistrand si esecuri sonore, cum ar fi cel de la sfarsitul lunii decembrie, cand trei sateliti au cazut in Pacific, nereusindu-se plasarea lor pe orbita, din cauza ca lansatorul a fost supraincarcat cu combustibil. In acest context, premierul Vladimir Putin a reliefat, saptamana trecuta, necesitatea crearii unui program pentru cercetarea Lunii, a planetei Marte si a altor planete din sistemul solar, in cooperare cu alte state. Agentia spatiala Roskosmos si Academia Rusa de Stiinte este trebuie sa prezinte un proiect in luna august.

Alina Negrutiu

Alt-Fel.ro © 2024