Alt-Fel.roTags: arheologie, grecia, michael cosmopoulos, homer, iliada, europa, atena, national geographic society

Michael Cosmopoulos s-a invrednicit sa ne faca martorii unei noi descoperiri arheologice, o placuta de argila arsa, de fapt, o inscriptie mai veche cu un secol decat alta de lut, similara, aflata tot in Grecia.

Sapaturile arheologice au fost efectuate in apropiere de Iklena, un mic sat din regiunea Messene, la 300 km sud-vest de Atena. Iar placuta cu pricina se crede a fi un document financiar apartinand unui vechi oras micenian, din Epoca Bronzului (1600 de ani i.H), sistemul de scriere folosit demonstrand acest fapt.

"Este cea mai veche tablita descoperita in Grecia si in toata Europa. Pe una dintre fetele placutei se afla nume si cifre, iar pe cealalta parte se afla un verb care poate insemna a confectiona", a mai precizat arheologul.

Incepute inca din anul 2006, sapaturile s-au finalizat si cu gasirea unei structuri datand din perioada 1550-1440 i.H). Practic, o perioada contemporana celebrului asediu al Troiei descris de Homer in Iliada. Peretii uriasi acoperiti cu fresce, sistemul avansat pentru drenarea apei sunt argumente in favoarea teoriei. Mai mult, arheologul este de parere ca situl a fost distrus ca urmare a invaziei regelui Nestor din regatul Pylos.

Scoala de Arheologie din Atena, care a supervizat si sapaturile, finantate de National Geographic Society, s-a angajat ca foarte curand sa publice un material referitor la descoperire, care va contine si prezentarea placutei facute de Cynthia Shelmerdine, specialista in descifrarea scrierii miceniene.

Datand de aproximativ 3000 de ani, placuta este cel mai vechi inscris descoperit pana in prezent in Europa, a transmis AFP.

Manuela Tarloaica

Alt-Fel.ro © 2021