Tags: primavara, creier, oameni, natura, lider, relationare
Ritualul curateniei de primavara, fie ca se refera la reorganizarea dulapurilor sau a sertarelor, fie la purificarea intregii case, este reconfortant, dar si revigorant. De ce sa nu incercam, asadar, sa facem acelasi lucru cu propria minte, pentru a fi, la final, mai tineri si mai stralucitori?
Cuvintele de mai sus nu reprezinta un simplu discurs motivational, ci unul sustinut stiintific. Chipul nostru reflecta activitatea chimica ce are loc in creier. Aceasta activitate produce acele expresii microfaciale, reflexii minuscule, involuntare ale gandurilor care ne pot face sau nu a straluci. Altfel spus, cand creierul este in forma maxima, la fel suntem si noi. Asta pe de o parte.
Pe de alta parte, orice tip de viata inseamna relationare. Relationare, la randul ei, are o etica: etica relationarii. Echilibru, cooperare, lipsa de excese - acestea sunt regulile din natura si, traduse in morala, ar trebui sa fie regulile printre oameni. Unii spun ca fiintele umane sunt paznicii naturii. In culturile traditionale, din Asia si Europa, oamenii considerau chiar ca atributiile liderului (al regelui, reginei etc.) includ armonizarea vietii umane cu cea a naturii.
In China antica, de exemplu, imparatul putea fi considerat responsabil pentru foamete, ciuma, seceta, deci chiar pentru dezastre naturale. Rolul conducatorului era de a gasi un echilibru intre rai si pamant, intre inalt si viata de zi cu zi.
Pentru unii dintre noi, afirmatia ca putem influenta cursul naturii prin actiunile noastre poate aparea ca hybris-ul rasei umane. Dar, in viziunea budista, in multe culturi traditionale, si, mai mult, prin sincronizare cu fizica moderna, interdependenta fenomenelor este un fapt. Traim ca parte a unui retele mai mari, una interconectata si interactiva, in care actiunile individuale afecteaza intregul sistem.
Punand A si B impreuna, putem conchide ca, daca ne e bine, le va fi bine si celor din jurul nostru. Poate nu vom opri scurgerile de petrol in mare sau maltratarea copiilor, dar, cu siguranta, cei apropiati se vor bucura.
Sugestii? Sigur ca sunt: mancati sanatos, caci este dovedit ca legumele si fructele ne fac mai destepti si mai vigurosi, stati afara cat mai mult timp, dormiti suficient.
Alina Negrutiu