Alt-Fel.roTags: cartofi, ajutor, stat, cultura, apia, agricultura, organizatie, consum, despagubire, plafon

Ministerul Agriculturii ii va sprijini pe cultivatorii de cartofi care nu reusesc sa obtina productii insemnate din cauza putregaiului inelar si a celui brun, care afecteaza culturile.

Se vor oferi despagubiri situate intre 0,5 lei/kg si 2,6 lei/kg, precizeaza Capital. Ajutorul va fi acordat urmatoarelor categorii: producatori agricoli, PFA-uri, intreprinderi individuale si familiale, persoane juridice, grupuri de producatori, organizatii de producatori care au terenuri insamantate cu samanta de cartof certificata in scopul producerii de cartof de samanta si de consum a caror productie a fost afectata de organismele de carantina.

Vor putea primi bani de la stat si alte structuri: organizatiile de cercetare, universitatile, institutele, statiunile de cercetare agricola etc. Agricultorii care solicita ajutorul trebuie sa fie inregistrati in evidentele APIA. In cazul cartofului de samanta, se acorda un ajutor banesc situat intre 0,5 lei/kg si 2,6/kg. Pentru cartoful de consum, se acorda despagubire de 1,5 lei/kg. Se vor stabili categoriile de cartofi si gradul de contaminare in fiecare caz.

Anual, producatorii trebuie sa depuna o cerere de despagubire, in 120 de zile de la data primirii notificarii din partea inspectorilor Unitatii Fitosanitare. Acest document se depune la centrele judetene, al municipiului Bucuresti ale APIA, pe raza carora se afla exploatatia unde a fost constatata prezenta organismului parazit. Cererea de solicitare pentru recolta anului 2010 se depune in termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei CE de autorizare a acordarii ajutorului.

Daca suma anuala "trece" de plafonul total alocat, ajutorul de stat scade, pentru a se incadra in plafon. Despagubirile pentru producatorii de cartofi sunt oferite incepand cu 16 noiembrie, dupa incheierea anului pentru care s-a solicitat ajutor de la Guvern. Ajutorul se ofera celor care au depus cereri intre 2011-2013.

Silviu Marian Banila

 

Alt-Fel.ro © 2020