Alt-Fel.roTags: pib, imprumuturi, bani, datorii, datoriile

In anii de crestere economica generata aproape exclusiv de imobiliare si consum din importuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, si-a tot racit gura spunandu-le guvernantilor sa mai ridice piciorul de pe acceleratie pentru ca economia se supraincalzeste.

Cam ca de obicei, nu l-a ascultat nimeni. Pe vremea aceea, optimismul domnea... guverna. Dupa care, de pe la sfarsitul anului 2008, s-a trecut la pesimism si la imprumuturi masive pentru acoperirea deficitelor, deci nu pentru investitii din care sa si ramai cu ceva si sa si achiti datoriile. Statul a cumparat... bani cu nemiluita: de la bancile romanesti, de la bancile straine si, ulterior, de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Nu conta, bani sa fie!

In tot acest proces, si statul si niste analisti - unii dintre ei reputati - ziceau ca nu-i bai, ca gradul de indatorare raportat la produsul intern brut este foarte scazut si putem sa-i dam sau, mai bine zis, sa-i luam inainte pe ei, banii.

Romania a avut a treia cea mai mare crestere din UE a datoriei publice. Anul acesta, vom plati numai pe dobanzi si comisioane 2,1 miliarde de euro, adica peste 1,6% din PIB, in conditiile in care, la (...)

Click Aici si citeste editorialul intreg pe portalul www.Manager.ro.

Alt-Fel.ro © 2021