Alt-Fel.roTags: economie, irlanda, datorie, ceausescu, romania

Altadata exemplul pozitiv de crestere economica, de absorbtie a fondurilor europene, de integrare in spatiul economic european, economia Irlandei - "tigrul" Europei - a ajuns sa fie comparata cu Romania. Bine, nu cu Romania de azi, cu cea a lui Ceausescu, prin prisma masurilor de austeritate ce ii asteapta.

Dar daca ar fi sa o comparam cu Romania de acum? Ar vrea ei. Mai bine zis, macroeconomistii lor, specialistii lor in Finante care isi bat capul cum ar putea sa o scoata din criza.

Cum au trait irlandezii mai bine decat romanii? Copilul roscat si bine hranit al Uniunii Europene are o datorie externa de .. 1.121% din PIB. Enorm comparativ cu Romania, unde datoria externa ar putea ajunge in 2011 putin peste 80% din PIB, dupa ce a crescut, e  adevarat, destul de repede, de la vreo 44 % din PIB in 2006. Si foarte mult si fata de state vest-europene unde standardul ridicat de viata se intelege perfect cu datorii externe ridicate Marea Britanie 382%, Olanda 322%, Franta 217%, Austria 206%, Spania 203%.

Cum ar fi fost Romania cu o astfel de datorie externa? Sa dam putin drumul fanteziilor, inchipuindu-ne ca Romania ar fi avut la (...)

Click Aici si citeste articolul intreg pe portalul www.Manager.ro.

Alt-Fel.ro © 2021