Alt-Fel.roTags: carburanti, cerere, bani, alexandra stanescu, plugusorul, miorita, 2011, benzina

"Plugusorul", o alta... capodopera orala romanesca - alaturi de Miorita, desigur - spune ca "semne bune anul are!" Asta o fi fost in vremea aparitiei acestei creatii, cand lumea nu era asa de complicata, sofisticata, diversificata... globalizata.

Cu ce semne bune vine anul 2011? Pai, nu prea-s bune si vin sub forma cat se poate de concreta a unor reprezentari cifrice. Te uiti la pompa de benzina/motorina si vezi mari niste preturi la carburanti. Mari, adica peste 5 lei, mai exact in jur de 5,74 lei, foarte aproape de 6 lei, in tara in care salariul minim este de 600 de lei, adica vreo 140 de euro. Sigur ca nu oricine are nevoie si, iata, nu oricine isi poate permite sa aiba masina. De fapt, sa aiba masina poate ca si-a permis in anii trecuti. Sa si circule cu ea devine din ce in ce mai greu.

In afara de asta, pretul carburantilor il salta pe cel al tuturor marfurilor.
In aceste conditii, oamenii, cetatenii soferi au pus la cale un "maret" protest: sa plateasca plinul, jumatatea de plin sau sfertul de plin cu monede. Cu monede cat mai mici posibil, de la 1 ban la 50 de bani. Zis si facut. Furiosi pe pretul mare, au inundat casele benzinariilor cu monede, crezand ca, prin asta, le-au inchis gura (si poate si pompele) companiilor. Pe urma, cand au aflat ca la pretul deranjant s-a ajuns din cauza maririi taxelor, din cauza cotatiilor internationale ale petrolului si a cresterii de la 4% la 5% a componentei de biocombustil din carburanti, supararea le-a mai trecut pe benzinari. Cu toate acestea, anunta in continuare ca se vor  (...)

Click Aici si citeste articolul intreg pe portalul www.Manager.ro.

Alt-Fel.ro © 2021