Alt-Fel.roTags: fericire, comunism, Romania

"Dincolo. Fericirea este dincolo!". Tanarul de 20 de ani priveste cu jind peste Dunare. La noapte va trece inot. Va pleca din tara. Ce sa faci in Romania comunista? Ceausescu e nebun! E atata hotarare pe chipul sau incat nu te poti indoi de faptul ca maine dimineata va fi la Belgrad. Peste inca 2-3 zile va cere azil politic la Viena. Apoi, America sau Australia. Greu de ales, mai ales cand tot ceea ce stii despre cele doua tari ai invatat din manualele de geografie. Comuniste.

E intuneric de doua ore. La postul de paza granicerul picoteste. Nu au mai fost incidente de luni bune. S-au mai calmat oamenii. Acuma, el ii intelege ca vor sa plece, dar trebuie sa-l inteleaga si ei pe el. Are trei copii acasa, iar salariul e bunicel. Si-a luat o Dacie 1300 in rate, are un apartament nou in Timisoara, saptamana viitoare ii vine mobila. Are un porc ascuns la tara, la socri. Merge la mare la fiecare doi ani. Armata ii plateste 18 zile de refacere in fiecare iunie, la Olanesti. Ce ti-ai mai putea dori de la viata? "Unde sa pleci, dom'le? Ce, in alta parte umbla cainii cu covrigi in coada?"

Tanarul paseste incet prin proumb. Asteapta aceasta noapte de cinci luni. Atunci, la un bairam, ascultand Modern Talking, a decis sa fuga din tara. Isi tine respiratia. A ramas in urma. Tigarile, fir-ar ele sa fie! Sunt unsprezece in grup, el e cel mai tanar. Cu calauza sunt doisprezece. Un baiat din Jimbolia, care are smenul facut cu iugoslavii. I-au dat cate 2.000 de lei de caciula. Ce ironie! Calauza a primit 22.000 de lei, un sfert de Dacie, ca sa treaca spre Occident unsprezece romani in cautarea fericirii. Fericirea lui e in tara, unde o duce binisor. Da ce trebuie unde trebuie, e liniste si pace, nu-l deranjeaza nimeni. Se pare ca da (...)

Click aici si citeste editorialul intreg pe www.Campeanu.ro.

Alt-Fel.ro © 2021