Alt-Fel.roTags: Romania, Uniunea Europeana, culturile transgenice, organisme modificate genetic

Romania este una din cele cinci tari care fac parte din Uniunea Europeana si autorizeaza deja culturile transgenice, in conditiile in care, la cererea mai multor guverne europene, UE intentioneaza sa dea drept de veto fiecarei tari in parte in privinta organismelor modificate genetic.

80% din totalul suprafetei cultivate cu transgenice, din Europa, se afla in Spania, care aloca 90.000 de hectare cultivarii de porumb modificat genetic MON 810.

Doar cinci tari din UE (Spania, Romania, Portugalia, Cehia si Slovacia) autorizeaza acest tip de culturi.

Secretara de Stat pentru Schimbari Climatice a Ministerului Mediului spaniol, Teresa Ribera, a avertizat asupra riscului pentru piata interna daca cei 27 membri ai UE vor opta pentru "renationalizarea" normelor asupra acestui tip de culturi, informeaza Europa Press.

Ribera a facut aceste declaratii la sosirea reuniunii de ministrii ai Mediului din UE, de la Bruxelles, unde ministrii au discutat despre propunerea Executivului comunitar pentru a da mai multa flexibilitate tarilor care vor dori sa aiba drept de veto asupra cultivarii transgenicelor, desi acestea sunt autorizate la nivel comunitar.

Austria, Ungaria si Luxemburg sunt cei mai vehementi opozanti ai culturilor modificate genetic, in timp ce Spania si Franta nu sunt de acord cu propunerea UE de acordare a dreptului de veto pentru fiecare stat UE in parte.

Sursa: Ziare.com


19 instrumente practice de fiscalitate
va stau la dispozitie cu preturi reduse cu pana la 65%!
Click aici!


Alt-Fel.ro © 2021