Alt-Fel.ro



Tags: Mos Craciun, copii, sarbatori, Craciun

Copiii descopera, an dupa an, detalii care-i fac sa-si piarda increderea ca Mos Craciun exista cu adevarat. Si, an dupa an, parintii sterg detaliile cu povesti, intrebandu-se pentru cat timp vor mai putea sa ii faca pe cei mici sa ii creada.

Scriitorul si sociologul Dan Lungu are doi copii si s-a straduit sa-i faca sa creada in Mos Craciun pentru cat mai multa vreme. "Sunt unii psihologi care spun ca cei mici trebuie "intarcati" de aceasta minciuna. Eu personal nu cred asta, nu cred ca e o minciuna nociva, cred ca e important sa ii inveti sa creada in ceva frumos", a povestit el pentru Gandul. Strategia pe care el a adoptat-o a fost sa nu dea raspunsuri logice ci sa inventeze povesti cat mai trasnite.

"Raspunsurile trasnite sunt cele mai convingatoare, mintea copiilor nu urmeaza schema batatorita pe care o urmeaza cea a adultilor. Copilul va gasi fisura dintr-un raspuns logic, te va prinde in cele din urma. Iar avantajul povestilor trasnite e ca fac discutia foarte amuzanta, ii fac pe copii sa rada si e intotdeauna frumos sa razi cu copilul tau", spune Dan Lungu.

Explicatii logice pentru existenta Mosului

Altii insa nu sunt de aceeasi parere. Kenneth Rapoza, fost corespondent al Wall Street Journal, se chinuie sa le dea dea fetitelor lui, de noua si de sase ani, argumente cat mai logice, pe care le-a si publicat pe site-ul salon.com. Intr-un an una dintre ele l-a intrebat cum poate supravietui Mosul la Polul Nord, unde traiesc doar ursii polari si alte cateva vietati. I-a raspuns ca asta e de fapt o legenda, ca Mosul sta in Laponia, Finlanda, iar fetita a scris o scrisoare, a trimis-o la resedinta oficiala a Mosului si a primit chiar un raspuns. in alt an, tatal a trebuit sa explice cum poate Mosul, batran si singur, sa duca daruri in toata lumea. "Nu e doar o noapte, sunt de fapt doua, din cauza diferentelor de fus orar.

In plus, faptul ca Mosul zboara intr-o sanie trasa de reni e o legenda. Acum multi ani, el ducea cadouri in orasul sau, intr-o sanie trasa de reni. Dar acum, Mos Craciun a ajuns sef, iar mosii pe care ii vezi tu pe strada sunt reprezentantii lui, care duc cadouri in toate orasele din lume", i-a spus Kenneth Rapoza. Altadata, a fost pus in fata altei dileme: cum se poate ca darurile aduse de Mosul din Laponia sa fie facute in China. "Mosul nu face personal fiecare jucarie din lume, el face contracte cu diferite companii de jucarii. Acestea fac jucariile pentru el, la fabricile pe care le-au relocat in China", a povestit el si, din fericire, fetitele l-au crezut.

Sursa: Gandul

Alt-Fel.ro © 2024