Tags: hrana vie, retete vegane, postul craciunului, retete de post
Daca doriti o portie de energie si sanatate in Postul Craciunului, va recomand cateva retete vegane de la seminarul sustinut de Tiffany Nicholson-Smith la Brasov. Retetele ne-au fost trimise de Roxana Iordachescu. Preferata mea: avocado, 2 mere, 2 banane. Puneti-le in blender si veti obtine cel mai delicious mic dejun! Pofta buna!
Pate din seminte de floarea soarelui si sfecla rosie
Ingrediente:
- seminte de floarea soarelui inmuiate sau incoltite
- sfecla rosie rasa sau taiata marunt
- ulei presat la rece (la alegere)
- usturoi
- ceapa verde
- verdeturi proaspete
- otet de mere sau lamaie
Preparare:
- se mixeaza la blender pana rezulta o pasta omogena
- puteti adauga seminte de floarea soarelui daca doriti pasta mai consistenta sau apa daca o doriti mai moale
- serviti cu legume, painici de orez sau paine integrala
Tarta cu mere, stafide si nuci
Ingrediente:
- mere taiate felii
- stafie inmuiate
- scortisoara pudra
- nuci maruntite la rasnita de cafea
- curmale inmuiate
- optional: nuci intregi, miere, grau incoltit, fulgi de ovaz si secara
Preparare:
- amestecati nucile maruntite si curmalele pana se formeaza un aluat/ pasta
- intindeti aluatul/ pasta pe o farfurie
- puteti sa o lasati la frigider o ora sa se intareasca
- puneti peste merele taiate felii, stafide, scortisoara pudra
Rulouri de salata cu sos de mustar si miere
Ingrediente:
- salata verde
- legume (taiate fasii subtiri)
Sosul de mustar si miere:
- miere
- mustar
- otet de mere
- ulei de masline presat la rece
Se mixeaza la blender pana obtinem gustul dorit.
Preparare:
- intindeti frunzele de salata
- puneti in fiecare frunza legume taiate
- turnati deasupra sosul
- rulati si serviti
Grau incoltit cu sos de mustar si tarhon
Ingredinete:
- grau incoltit
- linte incoltita
- rosii, ardei, dovlecei (si alte legume), taiate bucatele
- puteti adauga: usturoi, ceapa, ardei iute, lamaie, hrean, etc
Sos de mustar si tarhon:
- mustar
- tarhon proaspat maruntit
- ulei de masline presat la rece
- otet de mere
- sare, piper
Se mixeaza la blender pana se obtine gustul dorit.
Preparare
- amestecati intr-un castron graul, lintea germinate si legumele taiate
- turnati sosul peste
- daca doriti sa il serviti cald, incalziti un pic sosul
Smoothie - Piersici, Pere, Verdeturi, Stevie dulce (siropul care inlocuieste zaharul)
Ingrediente:
- piersici
- pere
- verdeturi (frunze: salata, spanac etc)
- puteti adauga: sirop stevie, spirulina, lamaie, gheata, apa, ceai, etc
Preparare
Se pun toate intr-un blender, se mixeaza pana se omogenizeaza si se bea
Supa racoroasa de castraveti si marar
Ingrediente:
- lapte de seminte de floarea soarelui (semintele de floarea soarelui se lasa la inmuiat cateva ore si se mixeaza la blender cu apa calda)
- castraveti
- bors
- sare
- apa
- puteti adauga: alte tipuri de lapte vegan (din seminte de migdale, grau incoltit etc), verdeturi proaspete, lamaie, piper, chilli (ardei iute), etc
Preparare:
- se mixeaza toate la blender si se servesc
Supa de ardei rosii cu rosii
Ingrediente:
- ardei rosu
- rosii
- ardei iute
- otet de mere
- ulei de masline
- patrunjel
- sare si piper
- castraveti, gogosari, ceapa rosie maruntita
Preprarare:
- se mixeaza la blender ingredientele pana se omogenizeaza
- serviti cu legume taiate cubulete
Salata de morcovi si sfecla rosie – cu sos de in si menta
Ingrediente:
- sfecla rosie si morcovi rasi
Sosul de in si menta:
- menta proaspata maruntita
- ulei de in
- ulei de masline
- otet de mere
Preparare
- se amesteca sfecla si morcovul ras intr-un vas
- se adauga sosul de in si menta
- se serveste pe foi de salata verde
- se presara deasupra nuci si linte incoltita
Paste din dovlecei
Ingrediente:
- dovlecei
- apa calda
- legume maruntite
Preparare:
- dovlecelul se taie in fasii lungi si subtiri si se lasa la inmuiat 5 minute in apa calda
- se amesteca "pastele" din dovlecei cu legumele maruntite
- se adauga Sosul Pesto
- se presara peste busuioc proaspat si nuci maruntite
Sosul Pesto
- busuioc proaspat (cat mai mult)
- verdeturi
- nuci maruntite
- ulei de masline
- otet de mere
- usturoi
- sare
Se mixeaza la blender pana se formeaza o pasta omogena.
Chiftelute din ciuperci si mirodenii
Ingrediente:
- nuci maruntite
- bucatele de nuci intregi
- ciuperci albe (Champignon) taiate marunt
- tarhon, patrunjel, busuioc, cimbru ( + alte mirodenii, maruntite)
- optional: usturoi, ceapa, legume, linte incoltita
Preparare:
- amestecati nucile maruntite cu cele intregi
- adaugati ciupercile maruntite si framantati pana compozitia ajunge ca o pasta
- daca e prea moale mai adaugati nuci maruntite
- adaugati mirodeniile si formati chiftelutele in palma
- serviti cu Sosul Pesto, cu "pastele" din dovlecei sau cu salate
Muesli cu sirop din prune si in
Ingrediente:
- grau incoltit
- stafide inmuiate
- seminte de floarea soarelui incoltite
- mere taiate bucatele
- scortisoara, cuisoare, nucsoara, cardamon
- puteti adauga si alte cereale incoltite (orz, orez), seminte (in, canepa, dovleac), nuci, fructe (pere, prune, curmale, caise)
Sirop de prune si in:
- seminte de in maruntite
- prune inmuiate
- apa calda
- sirop de stevie dulce
Se mixeaza la blender pana se omogenizeaza.
Preparare:
- amestecati toate ingredientele
- turnati peste siropul si serviti
Prajitura cu morcovi, miere si grau incoltit
Ingrediente:
- morcovi rasi
- grau incoltit
- seminte de floarea soarelui incoltite
- stafide
- miere
- seminte de floarea soarelui maruntite
- mai puteti adauga: fulgi de ovaz/secara/grau, scortisoara/nucsoara/cuisoare/cardamon, fructe uscate, nuci
Preparare:
- amestecati si framantati compozitia pana devine ca un aluat tare
- intindeti aluatul format intr-o tigaie/tava si lasati-l la frigider 30 min inainte de a fi servit
Pofta Buna!