Alt-Fel.ro



Tags: banci, bursa

Statul a prevazut, in buget pentru acest an, incasari mult mai mari din... impozitul pe profitul bancilor, in conditiile in care acelasi stat - basca toate organismele financiare internationale - prevede scadere economica drastica si pentru 2010. Asta ar insemna ca tocmai bancile, ramase fara foarte multi clienti, ramase fara cerere la credite (cu exceptia imprumuturilor pe care le face insusi statul), sa "performeze" mult peste intreaga economie pe care tocmai ele ar trebui sa o alimenteze cu bani...

Tot statul a reintrodus impozitarea veniturilor rezultate din dobanzi. Din toate dobanzile, chiar si din cele de maxim... un procent acordate la conturile curente. Reintroducerea impozitului pe castigurile rezultate din dobanzi, cresterea inflatiei si a TVA - cine isi mai tine banii in banca la 6% dobanda, cand inflatia este prognozata la 8% si se mai aplica si impozit de 16% pe dobanzi? - vor duce la retrageri masive a banilor din banci. Si nu ar fi chiar asa de rau daca banii s-ar duce in investitii si nu la ciorapii mai marilor deponenti si la ciorapii carpiti ai micilor deponenti. Si, oricum, ce investitie sa faci cu niste bani de... inmormantare? Dar, pentru ca muntii de bancnote sa nu plece din safe-urile lor, bancile va trebui sa mareasca dobanzile la depozite, adica dobanzile pasive. Unele banci au facut deja lucrul asta, fix cu 16% cat este impozitul dar asta nu rezolva si problema cu inflatia, oricine dorindu-si dobanzi cu cel putin unul-doua puncte procentuale peste rata de crestere a preturilor.
Oricum, ca sa poata plati noile dobanzi, dobanzile marite, va trebui ca bancile sa le majoreze si pe cele la credite, adica dobanzile active. Asta in conditiile in care institutiile de credit care activeaza in Romania chiar sunt interesate de banii romanilor pentru ca nu mai e asa de usor sa primeasca bani de la sediile bancilor-mama din Viena, Paris sau Atena.

Tot statul a introdus impozitarea cu 16% a tuturor castigurilor rezultate din vanzarile de actiuni, inclusiv pentru cele detinute mai mult de un an, taxate, pana la 1 iulie 2010, cu numai 1%, ceea ce era o masura corecta, un impozit justificat, rezonabil, de bun-simt. Si, hai, nu iti convine un procent dupa un an, atunci mareste perioada de detinere dupa care aplici impozitul de un procent. Dar, cum sa faci lucrul asta cand statul este avid de intrari la buget ca acidul sulfuric de apa.

Asadar, cum sa dezvolti bursa, piata de capital, cand tu, statul, consideri ca toata lumea este speculanta? Cum sa o dezvolti si cum sa mai si aduni bani la buget? Pai, cica, privatizand, vanzand pe bursa, "restul" de companii viabile, profitabile, ramase in proprietatea statului. Face statul lucrul asta? Nu! "De ce?", se intreaba mirati pana-n pod unii analisti economici care parca nu calca ci... leviteaza pe aceste plaiuri. Pai, pentru ca, evident, actionarul majoritar dicteaza in orice firma. Daca nu mai esti actionar majoritar, proprietar, nu mai poti face ce-ti place cu directori si cu preturi.

Dar, dupa toate acestea, culmea culmilor (nici macar a ironiei), ministrul... economiei, Adriean Videanu spune ca... motorul relansatii economice a Romaniei este... piata de capital. Este ca si cand tu, cu mana ta, dinamitezi un pod, dupa care spui ca acel pod este de o importanta... capitala...

Alexandra Stanescu

Alt-Fel.ro © 2024