Alt-Fel.roTags: buget, cerceta

Potrivit unor calcule simple, veniturile angajatilor platiti din bugetul de stat vor scadea cu sume cuprinse intre 68 si 2.000 de lei.

Astfel, un militar va castiga, in medie, 1.500 de lei; un profesor 900 de lei; un invatator in jur de 675 de lei; un politist va fi retribuit cu 1.262 de lei.

La randul lor, medicii isi vor vedea salariul mediu cam la 1.050 de lei, magistratii isi vor gasi cardurile alimentate cu 2.600 de lei; diplomaţii chiar ca nu vor mai rata nicio... receptie caci salariile le scad de la 8.000 de lei, la 6.000 de lei.

Totodata, artistii, fie ei muzicieni sau actori, vor ramane cu 1.050 de lei pe luna, iar preotii cu cu 750 de lei. Sa fie primit!

Daca, pana acum, pensionarii aveau vreo 678 de lei la sfarsitul fiecarei luni, dupa reducerea de 15 procente, raman cu 576 de lei. La randul lor (nefericit), somerii vor pierde 68 de lei din indemnizatie si se vor alege cu numai 382 de lei.

Intre toate aceste categorii lovite frontal, una are un rol si o... titulatura speciala: cercetarea.
Potrivit... nu cercetarii ci grilei de hacuieli facute de autoritati, un cercetator ar urma sa castige numai 1.500 de lei pe luna dar, bineinteles, si pe... Pamant. Probabil ca autoritatile s-au gandit ca aceia care lucreaza in domeniu vor inova, vor face un hocus-pocus, ceva, si isi vor suplimenta veniturile. Cum s-ar spune, vor face dintr-o anumita materie... bici si cu el vor... pocni boii de la car...

Cum o fi sa trebuiasca sa inventezi, sa inovezi, sa experimentezi si sa-ti concretizezi munca in brevete si in aplicarea beneficiilor acestora, si tie sa-ti stea gandul la cat mai costa kilogramul de rosii. Cum o fi sa fi asa, printre eprubete si... berzelius-uri si, in loc sa ai grija mare de tot la ce substante combini, tu sa te intrebi cati metri cubi de H2O cald si H2O rece o sa ai pe factura de la intretinere... "Ce ati mai cercetat luna asta? Pai, am... cercetat tabelul lui Mendeleev! Unde Mendeleev este domnu' administrator de la doi..."

In atari conditii, ar trebui sa se renunte de tot la domeniu. Oricum, cei care ne conduc ne-au demonstrat ca se poate si fara. Ei sunt cel mai bun exemplu: nu-si pun intrebari, nu... cerceteaza nimic si nici macar apa calda n-o inventeaza dar au pretentii sa credem si sa nu cercetam masurile lor de austeritate. Si au dreptate... Nici nu am avea ce...

Alexandra Stanescu

Alt-Fel.ro © 2021