Alt-Fel.ro


20 de filme care au rulat anul trecut la Festivalul International de Film Documentar Astra din Sibiu vor fi prezentate, in perioada 19 - 21 februarie, la Muzeul Taranului Roman si la Eurocinema Tinerimea Romana.

Cele mai bune filme documentare ale editiei 2009 a Festivalului Astra pot fi vazute timp de trei zile in Bucuresti, la sfarsitul acestei saptamani. Din pacate nu si castigatorul marelui premiu. Programul evenimentului cuprinde o dimineata dedicata exclusiv copiilor, pe 19 februarie.

Proiectiile de film se desfasoara in paralel, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman de la Muzeul Taranului Roman si Centrul National de Arta “Tinerimea Romana – Eurocinema” din strada Gutenberg, zona Parcul Izvor. Accesul la proiectiile de film este gratuit pe toata durata evenimentului. Printre cele peste 20 de productii de la Astra care vor fi proiectate la Bucuresti se numara: “Batalie contra curentului/ Upstream Battle” (Germania) de Ben Kempas; “Copiii uraniului” (Romania) de Adina Popescu si Iulian Ghervas; “Althea” (Turcia - Petra Holzer si Ethem Ozgüven) si “Against Blood Justice / Fara varsare de sange” (Franta - Nathalie Rossetti si Turi Finocchiaro). Ultimul film citat, distins la Festivalul Astra 2009 cu premiul pentru cel mai bun film cu o tema din Europa de Est, soseste in Bucuresti la MTR sambata de la ora 15. Filmul spune povestea lui Luce, o femeie albaneza care incearca sa impace familiile criminalilor cu victimele lor. Realizatorii au declarat ca ar dori ca filmul lor sa fie prezentat in inchisori si scoli, pentru valoarea sa educativa.

“Povestiri din Ada Kaleh”

Si filmul romanesc “Copiii uraniului” (premiul pentru documentar romanesc la Sibiu) va fi proiectat la MTR, vineri de la ora 18. Film realizat in 2009 la o fosta mina de uraniu, Avram Iancu, din Bihor, unde localnicii sunt condamnati: “Cine te ia la serviciu, tot bolnav si iradiat? Ne duce popa tot pe rand”. Sa nu uitam de un film cu parfum nostalgic, “Adakale Stories / Povestiri din Ada Kaleh”, al lui Ismet Arasan (Turcia), ce va fi proiectat la MTR duminica, 21 februarie, de la ora 16. Filmul produs in 2008 este un colaj de marturii de pe insula de pe Dunare, in apropiere de Orsova, acoperita in anii 70 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei de la Portile de Fier.

Sursa: Infoportal


Alt-Fel.ro © 2020