Alt-Fel.ro


Romanii n-au chef sa-si testeze IQ-ul. Numai 112 s-au inscris in Mensa, asociatia oamenilor inteligenti. Spre comparatie, Bulgaria are 600 de mensani, iar Ungaria, 800. Ca sa intri in asociatie trebuie sa dai un test si sa obtii un scor de peste 131, ca IQ. Din Mensa Romania fac parte elevi, studenti, doctori, ingineri, economisti si, pana nu demult… un miner din Valea Jiului

“A fost primul test de inteligenta pe care l-am dat vreodata. Citisem intr-un ziar despre Mensa, ca organizeaza testari pentru a masura IQ-ul si am venit mai mult din curiozitate. Erau zeci de candidati, o sala de clasa plina, apoi inca una, urmatoarea serie. Testul se baza doar pe niste figuri geometrice. Si un om care nu stia sa citeasca ar fi putut face ceva din el. Am trecut testul si a fost o mare surpriza, caci pana atunci nu mi-a zis nimeni ca as fi supradotata, ba chiar nu aveam prea multa incredere in mine, nu ieseam in evidenta, nu ma pricepeam sa vorbesc in public. De atunci am capatat mai multa incredere in mine”, ne povesteste Raluca Munteanu. Testul i-a aratat ca IQ-ul ei depaseste valoarea de 131. Or, se stie, coeficientul de inteligenta medie bate pe undeva, pe la 100, iar daca ai un IQ intre 90 si 110, esti considerat normal si atat.

Cum castigi 4.000 de euro in afara daca ai Mensa in CV

Raluca are 31 de ani, este medic de medicina muncii, locuieste in Timisoara si se pregateste sa paraseasca definitiv Romania. In vara va pleca in Franta cu tot cu familie. Acolo va castiga aproape 4.000 de euro, de patru ori mai mult decat acasa. Mare parte din reusita o datoreaza apartenentei la Mensa. “Trecusem in CV ca fac parte din aceasta asociatie. Asa s-a facut ca, prima intrebare pe care mi-a pus-o angajatorul imediat cum am urcat in masina, a fost: «De cand sunteti membra Mensa»? Inteleg ca si el este membru Mensa, in Franta. Probabil ca asta l-a facut sa ma priveasca cu mai multa simpatie, desi pe vremea aceea eu eram inca rezident, iar ei preferau medicii care au terminat deja rezidentiatul”, mai spune Raluca. Dupa ce va ajunge in Franta va da un test Mensa si acolo, sa nu piarda legatura cu organizatia. “De ce ne-am mai intoarce in tara? Poate din Franta sa plecam in alta parte, intr-un loc si mai bun, langa un ocean, poate, la soare…”, zice.

Dar sunt multi elevi si studenti care dau testul Mensa special pentru ca, odata intrati in asociatie, sa aiba sanse frumoase de angajare in afara, mai tarziu. Caci in Occident e o practica asta, anume ca aspirantul la un job bun sa dea si un test de inteligenta inainte. In Romania, insa, multi dintre mensani nici macar nu sunt interesati de intalnirile asociatiei, desi ar avea ocazia sa schimbe idei la nivel inalt despre tot ce le-ar pofti inima - fizica cuantica, numerologie, religie, metafizica, literatura, sah sau te miri ce altceva. Se intampla, cateodata, ca la intalniri sa nu soseasca mai mult de cinci persoane. Daca se strang 15 e foarte bine.

“De fapt, vorbim despre toate si despre nimic”, ne spune presedintele, Mihai Belcea. Dar tocmai asta e frumusetea - sunt acolo oameni care dau in polemici aprinse de la niste simple diacritice sau de la vaccinul antigripal.

Inteligente cu legitimatie: cercetatori si soferi de TIR, pompieri si profesori

Mensa exista inca din ‘46; s-a nascut la Oxford cu scopul de a gasi cei mai inteligenti oameni din lume, a-i reuni si a-i determina sa gaseasca solutii la problemele concrete ale omenirii. Ca razboaiele sau bolile, de pilda. Astazi organizatia a devenit mai degraba un soi de club exclusivist si numara peste 100.000 de inteligenti din peste 100 de tari.

Cine face parte din Mensa, la noi? Multi tineri, doctori, ingineri, profesori, psihologi, filologi, specialisti IT, cativa ziaristi. Mai demult a fost inscris si un miner din Targu Jiu. Mai gasesti si antisemiti sau misogini, zice Radu Borza, secretarul asociatiei. In afara sunt membri chiar si soferi de TIR alaturi de profesori universitari cu doctorate multiple, ori pompieri alaturi de cercetatori, dar si pensionari, someri si milionari. In prezent, Mensa Romania are numai 112 membri, cei mai numerosi de cand exista ea. Raportat la populatie, ar trebui sa numere in jur de 2.000 de membri. Spre comparatie, bulgarii au 600 de inteligenti cu acte, iar ungurii, 800. In tara, asociatia s-a infiintat imediat dupa Revolutie, prin “taticul” ei, Daniel Serbanica, iar in ‘95 ajunsese mare, avea 109 membri. Era taman perioada aia cu exodul creierelor spre Europa, asa ca prin 2004 in Mensa mai ramasesera… sapte oameni. Exista mai mult numai pe hartie, dar s-a intamplat un lucru ciudat: se formase pe yahoo un grup de doua sute de oameni dornici sa dea testul.

Sursa: Gandul

Alt-Fel.ro © 2021