Alt-Fel.ro


Romania a reusit sa inscrie doina in Lista Reprezentativa a elementelor de patrimoniu intangibile, listă initiata de UNESCO.

Intre 28 septembrie si 2 octombrie 2009, la Abu Dhabi s-a desfasurat o sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Intangibil (din cadrul UNESCO), sesiune la care au fost facute primele 88 de inscrieri pe Lista Reprezentativa si pe Lista pentru Salvgardare Urgenta. Un stat care obtine o asemenea inscriere intr-una din cele doua liste ale patrimoniului mondial protejat de UNESCO trebuie sa beneficieze atat de acceptul, cat si de viitoarea implicare a comunitatilor locale din care provin respectivele elemente.

Printre cele mai cunoscute obiceiuri care, de-acum inainte, vor fi considerate de importanta mondiala si protejate atat de tara de bastina, cat si de UNESCO, se numara tangoul (propus de Argentina si Uruguay), Procesiunea Sangelui Sfant din Bruges (Belgia), dantelele din Croatia, tapiseriile de la Aubusson (Franta), carnavalul de la Mohacs (Ungaria), limbajul fluierat din insula La Gomera (Spania) si teatrul de marionete denumit Karagoz (Turcia).

Integral pe www.realitatea.net

100% siguranta in contabilitate cu

Revista Romana de Monografii ContabileAlt-Fel.ro © 2020