Alt-Fel.roTags: carti, copii

Citesc o carte extraordinara! N-am terminat-o inca, dar vreau sa va povestesc despre ea. Cred ca v-ati obisnuit sa ma adresez ca si prietenilor mei. Cu prietenii imparti bucuriile. Si, da, cartea asta e o bucurie!

Ma ocup de lucrari de contabilitate si, din pacate, din pricina vitezei in care traim cu totii, am pierdut sirul aparitiilor editoriale de alta natura, chiar la Rentrop&Straton. Am ajuns in jalnica situatie in care nu mai am timp nici sa citesc. Astfel, entuziasmul meu se aseamana un pic cu al unui dependent, care are iarasi "doza" lui, de aceea par putin credibila...

Merg cu trenul in seara asta si a fost ocazia perfecta sa citesc cateva pagini. Este vorba de o carte aparuta sub editura noastra : "Cele 100 de reguli ale educarii copilului", scrisa de Richard Templar. Nu stiu cand a aparut, pentru ca timpul meu curge altfel - candva, intre momentul cand i-a cazut primul dintisor celui mare si acela cand i s-a-ntamplat asta celui mic. Socotelile sunt simple!

Dupa primele pagini trebuie sa va spun ca m-am oprit si am sunat-o pe colega mea care a tradus cartea. Este geniala! Cartea. Si colega mea este geniala pentru ca nu e simplu sa-nvarti cuvintele, chiar daca sunt ale unui autor inteligent si amuzant.

Nu ma lasa sufletul si "culeg" pentru voi Regula 22 "Invata-i sa gandeasca pentru ei insisi", ca sa intelegeti ce va spun. 

Lumea copiilor e diferita. Putem alege sa traim cu drag in ea, iar copiii nostri sa se transforme in adulti reusiti si fericiti. Sau ne putem spala pe maini de orice responsabilitate si dorinta de a deschide ochii si inima.

Daca va fi macar un singur cititor care sa spuna ca nu este minunata cartea asta, promit sa scriu de 100 de ori in carnetelul meu: "Jur sa nu mai fac recenzii niciodata!".

Daca mergeti pe mana mea, va astept aici!

Cele 100 de Reguli ale Educarii Copilului

Regula 22 - Invata-i sa gandeasca pentru ei insisi

Nu numai ca pustii tai trebuie sa ia propriile lor decizii (Regula 21), dar trebuie sa fie capabili sa gandeasca pentru ei insisi. Daca fiul tau te contrazice, desi este frustrant, cel putin arata ca gandeste independent. Si asta este exact ceea ce doresti (mda, e posibil sa nu simti ca vrei asta chiar acum).

Cu ceva vreme in urma eram cu o prietena al carei copil de 5 ani era intentionat agasant, asa cum stiu sa fie copiii de 5 ani. Prietena mea s-a enervat si-a certat-o, iar fetita s-a suparat. Am fost placut impresionat cand am auzit-o pe prietena mea intrebandu-si fiica: "De ce crezi ca m-am suparat pe tine?" Fetita s-a gandit un pic, apoi a mormait: "Pentru ca nu m-am oprit cand mi-ai spus sa ma opresc." Probabil ca nu s-ar fi gandit nicio clipa la motivul pentru care s-a suparat mama ei daca n-ar fi fost intrebata. Dar mama o invata sa gandeasca.

Prietena mea a folosit singura tehnica utila pentru a-i invata pe copii sa gandeasca: aceea de a le pune intrebari. Nu conteaza cu adevarat daca-i intrebi de ce prefera fotbalul gimnasticii sau care cred ei ca este cea mai buna metoda de a hrani 100 de oameni la o nunta, sau cum am putea reduce efectele incalzirii globale, sau daca ei considera ca politica americana in Orientul Mijlociu este corecta (poate totusi o pastrezi pe asta pentru cand vor fi mai maricei). Trebuie doar sa-i determini sa gandeasca.

Si pune-le la incercare judecata. Nu in mod agresiv, dar intreaba-i: "De ce crezi asta ?" La 2 ani poti sa-i intrebi de ce cred ei ca latra catelul. La 12 ani ii poti intreba daca pretul mare al unor haine de firma se justifica. (Si daca nu, atunci de ce se asteapta ca tu sa platesti atat de mult pentru o haina. Ah - Regula 21 - da-le pe mana o suma de bani din care sa-si cumpere haine).

Continua sa-i provoci si sa le pui intrebari. Determina-i sa dezbata si sa contrazica, si sa justifice, si sa puna intrebari. Iar din momentul in care vor face toate astea instinctiv, fara ca tu sa trebuiasca sa-i provoci cu intrebari, vei sti ca stapanesti Regula 22.

Aceasta carte, "Cele 100 de Reguli ale Educarii Copilului", este scrisa de Richard Templar. Imi face placere sa o recomand! O puteti comanda dand  click aici .

Alt-Fel.ro © 2021