Alt-Fel.roTags: juridice, greva, basescu, magistrati

Circula prin targ o vorba care pare sa lamureasca in mare parte ceea ce se intampla zilele acestea cu Justitita din Romania. Lupta oarba dintre magistrati si Guvern, blocarea salilor de judecata si aruncarea (partial) in haos a multor domenii care depind de ele par sa aiba un scop mult mai bine tintit si oarecum mai indepartat: alegerile prezidentiale.

Varianta este aceasta. Magistratii protesteaza (intemeiat sau nu asta este o alta discutie), refuza sa intre in salile de judecata, blocheaza tot ce se poate si anunta ca "se gandesc sa  refuze participarea in Birourile Electorale". Si aici apare aspectul interesant. Fara ei nu se prea pot organiza alegerile.

Asa cum s-a decis deja, alegerile prezidentiale urmeaza sa aiba loc pe 22 noiembrie (turul I) si 6 decembrie (turul al II-lea). Asta pentru ca Traian Basescu, presedintele in exercitiu, isi incheia mandatul de 5 ani pe 22 decembrie (evident, la fix 5 ani dupa ce a depus juramantul).

Cum ar fi insa ca data alegerilor sa se decaleze putin? Nu mult, atat cat trebuie. Exact cat turul doi sa depaseasca 22 decembrie. Asta ar insemna ca Traian Basescu isi va fi incheiat mandatul. Va dati seama ce bucurie pe adversarii lui sa aiba parte de un asemenea "plocon" chiar inainte de vot? Si, va dati seama, ca magistratii abia vor astepta sa-l "execute" pe Basescu si sa declare postul "vacant" indiferent de motivele care se vor invoca.

Trebuie sa recunoastem ca este o ipoteza interesanta. Asa am "primit-o", asa o dau mai departe. Daca sunt sau nu sanse sa se intample asa ar trebui sa aflam cam pe la 1 octombrie. Asta pentru ca atunci ar trebui sa fie data limita de constituire a Biroului Electoral Central (HG-ul care stabileste data alegerilor intra in vigoare la 28 septembrie si BEC trebuie constituit in termen de 3 zile). Intre timp, stam cu ochii pe Adunarile Generale ale Curtilor de Apel, care discuta si ele acest subiect.

Iar eu citesc de zor o lucrare care ma fascineaza "Concedierea Perfect Legala". Sincer, m-am mai linistit de cand o am.

Alt-Fel.ro © 2021