Daca Romania ar fi fost sa fie o companie, pierderile de 19 milioane de euro pe zi ar fi dus-o de multa vreme in faliment. Nici o societate comerciala nu poate supravietui cu un management financiar atat de defectuos. 7 luni consecutive de deficit bugetar, 214 zile in care cheltuielile devanseaza veniturile te scot indiscutabil afara din joc.
Care este prima intrebare pe care ti-o pui intr-o atare situatie? - "Cat de performanti sunt oamenii pe care ii platesc?" Raspunsul la aceasta intrebare este punctul de plecare pentru orice alta analiza. Orice companie (si am hotarat sa consideram Romania drept o companie privata) isi poate permite sa isi plateasca angajatii atata vreme cat acestia ii intorc profit. Daca acestia nu mai genereaza venituri, nu ii mai poti plati. Este foarte simplu!
Sfatul meu pentru guvernantii in criza de idei este sfatul pe care il dau tuturor celor care imi solicita consultanta in chestiuni de management financiar: "Incepeti prin a evalua performantele angajatilor din sistem! Taiati in carne vie!".
In vremuri de criza economica nu iti poti permite sa umbli cu jumatati de masura. Problema somajului este minora raportat la pierderile generate in sistem de plata lunara a salariilor pentru mii de angajati neperformanti. Nici o masura financiara nu isi poate face simtite efectele cata vreme raul nu este taiat de la radacina.
Fiecare zi in plus inseamna inca o jumatate de metru de pamant aruncat in afara gropii in care ne afundam. Iar oamenii care dau la lopeti nu sunt nici macar calificati pentru lucrul simplu cu lopata. Nici macar asta nu stiu sa faca bine. Isi dau mereu in maini si peste cap.
Pana la urma, nici macar nu are sens sa te intrebi "ce-ar fi daca". Romania trebuie tratata ca o companie. Este singura... citeste tot articolul in InfoRS, cel mai nou proiect Rentrop&Straton