Alt-Fel.roTags: Muzeul National de Istorie, tezaur, bratarile dacice, closca cu puii de aur

Mai demult, pe vremea cand inca nu facuse plopul pere iar rachita habar nu avea cum arata micsunelele, la fiecare vizita facuta la Muzeul National de Istorie, era plin. Plin si de elevi adusi de prin toata tara, plin si de exponate, multe dintre acestea fiind cadouri primite de tovarasul si tovarasa de la sefii de state cutreierate de cei doi. Capete de elefanti cu fildesi cu tot, seturi de sah sculptate mai grosier ca in Paleolitic, cristaluri, argintarii sau bronzuri; miniaturi sau fresce, putine frumuseti si multe kitsch-uri faceau spatiile expozitionale sa geama.

Acum... cele... foarte multe sali de vizitat nu mai gem ci... tac. Si nici nu sunt prea multe ci trei: cea cu replicile Columnei lui Traian, antecamera de la Tezaur si Tezaurul. Lor li se adauga, pe holurile muzeului, o expozitie de motociclete de epoca, una de fotografii din razboaiele romanilor si niste fotografii de la Hiroshima. Asta, desi, pe site-ul muzeului, sta scris ca acesta dispune de spatii expozitionale de 8.000 de metri patrati grupati in 60 de sali...

Dar mai sta scris si ca partea cea mai mare a expozitiilor sunt inchise temporar sau sunt in curs de reorganizare. Bine ca este disponibil Tezaurul, in a carui antecamera, troneaza multe decoratii din... Bulgaria, Serbia, Turcia, Muntenegru...

In sala Tezaurului, multe exponate si foarte putini vizitatori: cativa nemti si cativa britanici, toti de varsta a treia, ajunsi probabil in The Land of Choice pentru a bifa si aceasta destinatie si nu ca urmare a maretelor reclame, in care nu-mi aduc aminte sa figureze Closca si ai sai pui de aur, Tezaurul de la Apahida si nici bratarile dacice, proaspat recuperate de statul roman.

Dar a propos de hoti si de masurile de securitate. Intrarea in Tezaur este pazita de o doamna inarmata pana-n dinti cu niste... cuvinte incrucisate. Pe urma, multe din vitrinele in spatele carora lucesc inestimabilele piese, sunt din... sticla ordinara. Pe langa Closca, mai multe coliere si bratari de platina batute in diamante a caror valoare ar acoperi deficitul bugetar, sunt separate de public cu geamuri de cinci lei metrul patrat, bune de pus la fereastra sau, pentru cine mai gusta, deasupra biroului.

Nu tre' sa fi mare specialist ca sa sesizezi diferenta de... calibru dintre un geam de ghiseu de banca si geamurile cu muchiile ciobite de la muzeu. Ba unul dintre ele este zgariat sau murdar lucru remarcat de una dintre supusele Majestatii Sale regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care ar fi vrut sa citeasca explicatiile din dreptul evantaiul reginei Elisabeta a noastra. Noroc ca celelalte geamuri sunt bine intretinute astfel incat un ochi foarte atent si ascutit poate distinge literele minuscule care formeaza numele marcii de stilou care a apartinut maresalului Averescu sau cele ale unui ceas de inceput de secol 20.

Balcescu spunea ca istoria este intaia carte a unei natii. Intr-insa, ea isi vede trecutul, prezentul si viitorul. Oare in Muzeul National de Istorie ce ar trebui sa-si vada?

Alexandra Stanescu142 modele de contracte civile si comerciale
la pretul de numai 1 leu!

Descoperiti peste 140 modele de contracte civile si comerciale gata
intocmite si gata de personalizat in noul
CD "142 Modele de contracte civile si comerciale"
pe care il puteti avea chiar
ACUM la pretul de
NUMAI 1 LEU


Alt-Fel.ro © 2020