Alt-Fel.ro



Tags: credite, Romania, banci, bani

Daca, inainte de anul 2000, era o aventura sa te imprumuti de la o banca, aventura care, de multe ori, nu se solda cu succes, dupa 2000, lucrurile s-au schimbat radical. Pe cat de stranse la punga erau bancile inainte, pe atat de mare a fost larghetea de a da imprumuturi. Asa s-a ajuns la credite pentru orice-orice, pentru nevoi personale nenominalizate si la creditul cu buletinul.

Aceste modalitati de imprumut nu ar fi prins la public daca acesta ar fi luat un creion si ar fi calculat ca, prin creditul respectiv, plateste masina de spalat, frigiderul, televizorul, cuptorul cu microunde si oricare alt aparat electrocasnic dublu decat daca ar fi strans banii respectivi.

Ca, logic ar fi, daca poti achita o rata de 50 de lei pe luna, inseamna ca ai putea strange banii astia si sa-ti cumperi obiectele necesare din proprii bani. Iar noile electrocasnice nu erau o... investitie (cel mult reduceau costurile energiei electrice) nu erau cumparate ca sa produca, sa faca vata pe bat in casa. Dar, sa zicem ca oamenii se grabeau si ca voiau pe loc obiectul respectiv...

Din pacate, acelasi comportament il are statul roman. In loc sa chiverniseasca, sa stranga, sa economiseasca banii - mai ales ca nu-s ai lui ci ai nostri ai tuturor, angajati la "privat" sau la... stat!!! - a fost si este mana larga si acum se imprumuta pe termene scurte mai rau ca vecinu' somer care vrea niste bani pana vine ajutoru'.

De la inceputul anului, statul a imprumutat de la banci nu mai putin de... 48 de miliarde de lei (adica 11,5 miliarde de euro) - de patru ori mai mult decat s-a imprumutat in tot anul trecut!!! Acestor imprumuturi li se adauga si cele 20 de miliarde de la FMI si UE. Acum, statul a mai luat un miliard de euro de la bancile comerciale, miliard eliberat din rezervele minime obligatorii.

Si, in ciuda faptului ca se canta "balada investitiilor", toti acesti bani sunt si vor fi folositi pentru a plati salariile unui suprasupradimensionat aparat de stat si pensii... Iar dobanda enorma o va plati tot sectorul privat sau cat va mai ramane din el. Caci o parte a murit deja iar ce a mai ramas incearca sa supravietuiasca reducand - spre deosebire de stat - drastic cheltuielile inclusiv prin concedieri masive. Iar statul se va imprumuta in continuare pentru multe prea multe nevoi... personale...
 
Alexandra Stanescu

Cum sa scapi de impozitul minim
si sa economisesti 500 euro anual!



Alt-Fel.ro © 2024