Alt-Fel.roTags: criza economica, criza financiara, wall street, banci, analiza financiara

Scriitorul Philipp Meyer, fost trader in New York, e de parere ca actuala criza financiara trebuie explicata plecand de la slabiciuni omenesti, si nu de la disfunctionalitatile unei piete abstracte, transmite The Independent.

"Lucram la banca de cinci saptamani, cand m-am trezit in balconul unui hotel dintr-o statiune de schi din Alpii elvetieni. Era miezul noptii si eram beat. Unul dintre colegii de la trainingul de management urina pe geamul receptiei, altul zvarlea cu sticle de vin in curtea hotelului. Altii se intorceau cu hainele ude dupa scalda. A fost nevoie de astfel de saptamani pana ca banca sa ne considere suficient de pregatiti", povesteste ironic Philipp Meyer intr-un editorial in ziarul "The Independent".

Fii expert in management financiar si asigura succesul afacerii
printr-o analiza financiara riguroasa!

Pentru mai multe detalii, click aici!

Scriitorul american a cunoscut indeaproape stilul de viata al finantistilor de elita din anii 2000.

S-a angajat la o banca elvetiana de investitii, iar in 1999 a ajuns pe Wall Street ca trader incepator. Desi era specializat in engleza, si nu in economie sau matematica, a fost selectat pentru postul de trader.

"Stiam ca dupa cinci ani de Wall Street te puteai astepta la un salariu de jumatate de milion de dolari pe an. Aveam nevoie de acei bani pentru a-mi achita datoriile facute pentru plata studiilor, dar si pentru ca parintii mei n-aveau pensii", povesteste Meyer, fiul unor muncitori din Baltimore, exmatriculat la 16 ani in urma unor violente din cartier.

Se confrunta in fiecare zi cu investitii de milioane de dolari, iar, la un moment dat, traderul scriitor a inceput sa se intrebe daca ceea ce face e moral.

"Pietele financiare sustin ca in esenta suntem la fel: niste fiinte egoiste, interesate doar de sine". In opinia scriitorului, aceasta este o filozofie atractiva pentru a anula sentimentul de vina pe care il ai cand pasesti din Wall Street intr-un cartier sarac sau cand iti dai seama ca salariul tau ar putea acoperi cu usurinta veniturile a zeci de asistente medicale si profesori.

"Singura explicatie valida devine aceea ca viata este pura meritocratie, ca fiecare, bogat ori sarac, primeste ceea ce merita."

In ciuda proceselor de constiinta, Meyer adopta cu usurinta stilul de viata al bancherilor de pe Wall Street.

"La masa comandam sase aperitive, friptura si homar, plus cateva deserturi si sticle de vin de sute de dolari. Totul se incheia cu un Porto vechi de 30 de ani", isi aminteste romancierul.

In 2001, si-a dat demisia. "Ma simteam atat de vinovat pentru asta incat odata am participat la un protest la adresa Bancii Mondiale. Am fost oprit cu gaze lacrimogene si m-am simtit bine", scrie Meyer in "The Independent". In doi ani, Meyer a ajuns senior trader, dar procesele de constiinta nu au incetat. Si-a dat seama curand ca "piata" e condusa de un numar restrans de investitori care conduc masini de fite si beau vin.

"Unii vor minti, vor insela si vor fura. Majoritatea pur si simplu vor refuza sa vada lumea din alta perspectiva", spune Meyer despre fostii sai colegi. Criza a ajuns la noi "nu pentru ca n-am reusit sa intelegem economia, ci pentru ca n-am putut sa intelegem natura umana", spune Meyer. Ideea a devenit roman, ultimul sa carte, care poata numele de "American Rust" ("Rugina americana").

Sursa: BankNews


Alt-Fel.ro © 2020