Alt-Fel.ro



Tags: teatru, Victor Rebengiuc

Actorul Victor Rebengiuc face, intr-un interviu pentru Gandul, una dintre cele mai necrutatoare analize despre starea natiunii, la 20 de ani de la caderea comunismului, constatand ca trasatura dominanta a poporului roman este "pomanageala".


Dupa 20 de ani de cand a facut gestul simbolic sa ofere un sul de hartie igienica celor care s-au murdarit la gura cantand regimul comunist, actorul Victor Rebengiuc da un interviu ziarului Gandul, in care vorbeste fara mila despre boala care macina poporul roman. "Suntem niste nemancati si niste pomanagii. Ne place pomana, ne plac foloasele fara prea multa munca si fara nicio responsabilitate", spune actorul, satul de obiceiurile pamantului si de obsesia nationala a micului gratuit. El constata ca, desi material stam mai bine, la 20 de ani de la Revolutie, Romania este "degradata moral":

"La pomana se inghesuie toti, se calca in picioare. Ce e un mic? Pentru orice om, e posibil sa-si cumpere unul de la un grataragiu din coltul strazii. Dar ei nu! Ideea e sa te bati cu toti, sa te impingi acolo, sa-ti dea unii mititelul gratis si pe urma sa-l mananci fericit si cu hainele rupte in urma luptei".

 

Victor Rebengiuc se refera la Romania si la romani "dupa 20 de ani", la noul Guvern "de incompetenti", la obsesia nationala Gigi Becali, la degradarea mass-media ce produce, la randul ei, degradarea spirituala a societatii romanesti. Nu in ultimul rand, dezvaluie cum traieste "viata pe timp de criza", gasind salvarea in cultura, in gatit si mancat sanatos, in comunicarea pe internet, prin Facebook.

 

 Una dintre cele mai intransigente constiinte publice, Victor Rebengiuc nu s-a sfiit, in ultimii ani, sa puna degetul pe ranile societatii romanesti si sa sprijine putinele initiative despre care a crezut ca sunt de natura sa ridice societatea. In paralel, si-a continuat cariera pe scena, devenind cel mai premiat actor roman, cea mai recenta nominalizare a lui la titlul de "cel mai bun actor intr-un rol principal" judecandu-se chiar luni seara, in cadrul Galei Uniter, ce va fi transmisa in direct la TVR1 de la ora 20.00.

 

- Criza pluteste peste tot in aer, iese din televizor imediat ce-l deschizi: deci prima intrebare vine firesc "cum traiti criza, domnule Rebengiuc?" Va afecteaza sau doar auziti de ea si treceti peste?

 

- Eu aproape ca nu mai deschid televizorul, nu prea ma mai uit la stiri, sunt atat de contradictorii de la clipa la clipa, incat nu vreau sa-mi incarc memoria cu ele. Ce constat este ca avem un Guvern de diletanti care incearca tot felul de masuri, fac experimente pe spinarea noastra, fara sa aiba idee ce trebuie sa faca de fapt si prin asta induc panica in populatie. Noroc ca perspectiva mea de viata nu mai e foarte vasta. Nici nu sunt parlamentar ca sa pot asigura copiilor mei un trai imbelsugat dupa un singur mandat. Eu am acelasi "mandat" de vreme indelungata, de 50 de ani de teatru, dar n-am putut sa fac mai nimic din punct de vedere al bunastarii materiale. Lor le ajunge un mandat de patru ani ca sa devina bogati cu tot neamul lor. In schimb, li se pare excesiv sa incaseze cineva si pensie, si salariu.

 

- Ati fost una dintre vocile care s-au ridicat impotriva ordonantei guvernului care incerca sa elimine aceasta dublare, pentru ca au fost identificati asa-numitii "pensionari de lux". Cum vedeti lucrurile?

 

- Eu m-am luptat pentru noi, actorii, fiindca mi se pare o mare nedreptate si o prostie. Noi nu luam locul tinerilor, fiindca nu putem juca decat rolurile varstei, eu nu pot sa joc Romeo nici daca as vrea. Si poate ca as vrea!(rade). Dar nu e cazul, exista limite care nu-ti permit sa "ataci" rolurile dupa bunul tau plac. E inca un lucru care nu face decat sa descalifice acest Guvern. Cat despre "pensionarii de lux", sunt sigur ca ei vor ramane cu locurile lor de munca cumularde, in timp ce singurii afectati am fi noi. La National sunt 11, iar la Bulandra 2-3 actori care au si pensie, si salariu, asta ca sa priceapa lumea despre ce e vorba. Si daca n-am munci! Daca am avea un salariu "filantropic"! Dar noi chiar muncim, jucam in multe spectacole si indraznesc sa spun ca muncim si bine, cu toata lipsa de modestie...


Cititi mai departe in Gandul



 

Alt-Fel.ro © 2024