Tags: majorari de intarziere, cheltuieli deductibile, tva, impozit pe profit
Majorarile de intarziere, alaturi de amenzi, sunt un cosmar pentru orice contribuabil.
Cum ne protejam de ele? In primul rand prin informare. Daca stim totul despre ele, nu vom mai fi luati prin surprindere de efectele lor negative.
Asadar:
■ Pentru ce datoram majorari de intarziere?
■ Cum calculam majorarile de intarziere?
■ Care este tratamentul fiscal al majorarilor de intarziere? Sunt aceste cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil?
607 spete fiscal-contabile solutionate iti explica acum cele mai importante ?capitole? din Codul Fiscal!
● Impozitul pe Salarii/Venituri
1. Pentru ce datoram majorari de intarziere?
In cazul in care nu achitam la termen obligatiile de plata, datoram majorari de intarziere dupa acest termen.
Monografii contabile
2. Pentru ce nu datoram majorari de intarziere?
Nu datoram majorari de intarziere pentru:
● sumele datorate cu titlu de amenzi de
orice fel;
● obligatii fiscale accesorii;
● cheltuieli de executare silita;
● cheltuieli judiciare;
● sumele confiscate;
● sumele reprezentand echivalentul in lei al bunurilor si sumelor confiscate care nu sunt gasite la locul faptei.
3. Cum se calculeaza majorarile de intarziere?
Majorarile de intarziere se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
In cazul in care corectam o declaratie sau in urma modificarii unei decizii de impunere, pentru diferentele suplimentare de creante fiscale rezultate, datoram majorari de intarziere incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei creantei fiscale pentru care s-a stabilit diferenta si pana la data stingerii acesteia inclusiv.
Nivelul majorarii de intarziere este de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere.
4. Cum se calculeaza majorarile de intarziere in cazul platilor efectuate prin decontare bancara?
In cazul platii obligatiilor fiscale prin decontare bancara, beneficiem de un termen de gratie de 3 zile lucratoare. Cu alte cuvinte, daca dam ordinul de plata in ultima zi de plata, suntem pasuiti 3 zile lucratoare, zile in care banca trebuie sa faca plata catre bugetul general consolidat.
In cazul in care unitatile bancare nu efectueaza decontarea sumelor respective in acest termen de 3 zile lucratoare de la data debitarii contului nostru, nu suntem exonerati de obligatia de plata a sumelor respective. In plus, pentru aceste sume vom plati si majorari de intarziere dupa termenul de 3 zile.
Pentru recuperarea sumelor datorate bugetului si nedecontate de unitatile bancare, precum si a majorarilor de intarziere ne putem indrepta impotriva unitatii bancare respective.
5. Cum se calculeaza majorarile de intarziere in cazul compensarii?
In cazul creantelor fiscale stinse prin compensare, datoram majorari de intarziere pana la data stingerii inclusiv, astfel:
a) pentru compensarile la cerere, data stingerii este data depunerii la organul competent a cererii de compensare;
b) pentru compensarile din oficiu, data stingerii este data inregistrarii operatiei de compensare de catre unitatea de trezorerie teritoriala, conform notei de compensare intocmite de catre organul competent;
c) pentru compensarile efectuate ca urmare a unei cereri de restituire sau de rambursare a sumei cuvenite debitorului, data stingerii este data depunerii cererii de rambursare sau de restituire.
In cazul in care in urma exercitarii controlului sau analizarii cererii de compensare s-a stabilit ca suma ce urmeaza a se compensa este mai mica decat suma cuprinsa in cererea de compensare, majorarile de intarziere se recalculeaza pentru diferenta ramasa de la data inregistrarii cererii de compensare.
6. Majorarile de intarziere nu sunt deductibile fiscal, fireste...
Dobanzile/majorarile de intarziere, amenzile, confiscarile si penalitatile de intarziere datorate catre autoritatile romane nu sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.
Autoritatile romane sunt organele administratiei publice centrale si locale care urmaresc si incaseaza amenzi, majorari si penalitati de intarziere, executa confiscari.
Amenzile, dobanzile, penalitatile sau majorarile datorate catre autoritatile straine ori in cadrul contractelor economice incheiate cu autoritatile straine sunt cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.
Concluzie
Platiti la timp obligatiile fiscale, astfel riscati majorari de intarziere de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere, ceea ce inseamna 36,5% pe an. Mai mult decat atat, legiuitorul descurajeaza plata cu intarziere a acestor obligatii fiscale, considerandule cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.
Acte normative aplicabile:
Art. 119 alin. (1)-(2) si (4), art. 120 alin. (1)-(2) si (7), art. 121 si art. 122 din Codul de procedura fiscala Art. 21 alin. (4) litera b) din Codul fiscal Pct. 39 la Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.
Sursa: www.infotva.ro