Alt-Fel.ro



Tags: bani, idei de afaceri, afaceri

"Va aruncati ochii pe fereastra si vedeti ca in fata casei voastre este o bancnota de 20 $, pe care o sufla vantul de colo-colo. Ce faceti? Variante de raspuns:

a) Va tolaniti in fotoliu si va uitati la televizor;
b) Va certati cu ceilalti membri ai familiei ca sa stabiliti odata pentru totdeauna a cui sarcina este sa stranga banii din fata casei;
c) Va repeziti afara cu viteza luminii si insfacati bancnota, pana n-o gaseste altcineva inaintea voastra.

Evident, alegeti a treia varianta de raspuns - doar nu sunteti atat de stupid sa lasati sa va scape printre degete 20 $. Si-atunci, daca raspunsul este atat de clar... de ce nu faceti ce spuneti? De ce nu va repeziti afara sa insfacati bancnota, pana n-o gaseste altcineva inaintea voastra? «Pentru ca nu este nici o bancnota afara», o sa spuneti. Hm... Oare?

Sunt o multime de bancnote de 20 $ afara care asteapta sa fie culese, doar ca  ele nu se afla in fata casei voastre, ci... prin imprejurimi: peste tot in jurul vostru exista oameni care au nevoie de cineva care sa le curete covoarele, sa le tunda gazonul, sa le vopseasca gardul, sa le plimbe cainele, sa le spele masina etc. si acesti oameni sunt dispusi sa plateasca pentru toate aceste mici servicii. Nu e deloc complicat: banii va asteapta, trebuie doar sa iesiti din casa si sa-i «culegeti»."

Fragmentul de mai sus - pe care l-am reprodus cu aproximatie - face parte dintr-o carte a unui autor american, aparuta la o editura din S.U.A. acum vreo sase ani. Toata cartea se invarte in jurul acestei idei cum ca oportunitatile de afaceri exista peste tot si ca nu trebuie decat sa iesi din inertie si sa pornesti in cautarea lor. (Un mesaj super-adevarat, care constituie punctul de plecare al oricarui succes.) Dar partea cea mai interesanta e alta: cartea de care vorbim - si care transmite un asemenea mesaj - este o carte... pentru copii.

Intr-o societate orientata spre obtinerea de profit, cum este cea americana, era si normal ca gustul pentru afaceri sa fie cultivat de la varste fragede. Ceea ce nu e rau deloc - cu cat intelegi mai repede ca cei mai buni bani sunt banii castigati pe cont propriu, cu atat mai bine.

Editorial preluat din newsletter-ul portalului www.ideideafaceri.ro


Alt-Fel.ro © 2024