Alt-Fel.roTags: Basescu, constitutie, Ceausescu, Boc, Udrea, revolutia din decembrie '89, "Vrei sa fii milionar?"Dupa nebunia fiecarei zile urmeaza "linistea patriarhala" a unei seri in familie. Aflam cum a decurs ziua fiecaruia, ce s-a mai intamplat pe la facultate, ca mai trebuie bani pentru o macheta, ca a intrat prima de Craciun pe card…

Intre timp, consumatorii de "Vrei sa fii milionar?" (cine nu vrea!) stau cu ochii lipiti de ecranul televizorului si urmaresc incordat evolutiile norocosilor care au putut trece de furcile caudine ale pacatosului sistem de selectie.

Pacatos, nu datorita dificultatii intrebarilor, ci timpilor de raspuns necesari pentru selectie. Timpi care se incadreaza in intervalul 0,200 secunde si …surpriza! 0,200 secunde! Se termina curand si asta si fiecare se indreapta catre urmatorul centru de atractie. Ba un Conquiztador, ba o carte, ba un soap opera… asa ca pentru relaxare.

Hotarat lucru, pentru mine ziua a fost una mult prea obositoare. Oricat de persuasiv ar fi  Cialdini, renunt. Ochii privesc in directii diferite, iar focalizarea imaginii are loc undeva pe oglinda din hol. Ma resemnez, las cartea si incerc sa-mi “spal” un pic creierul urmarind ceva la televizor. Zapez constiincios toata banda de canale fara a ma putea fixa.

Adevarul despre revolutia din ’89… Ca sa vezi! In fiecare an, de 22 de ani incoace, ni se releva un alt adevar. Dupa ce aflu ce am mai primit de la rusi inafara de ploaie, schimb canalul. Ceausescu si condamnarea  iredentistilor din Timisoara… Basescu si constitutia, Boc la Cluj,  Udrea - nu stiu cum… Cand colo… "La mustata" il gasesc pe Florin Zamfirescu povestind savuros despre cioara Suzi. Da, ati citit bine: cioara Suzi!

Primita cadou de catre sora lui, actrita Raluca Zamfirescu, pe vremea cand era doar un pui, cioara Suzi a fost primita cu drag si interes de intreaga familie. A fost botezata si ingrijita cu atentie, facandu-i-se toate poftele: si hrana adecvata, si "scaldatoarea" cu nisip, ma rog, tot dichisul.

Structurata genetic fiind pentru varsta de 200 de ani, pentru a nu se plictsi, Suzi participa normal la viata familiei… Ia masa in salon, comenteaza galagios stirile, iar la fotbal… nici nu va mai spun! Isi urmareste cu interes stapanul, instalata confortabil pe umarul lui, cand acesta se rade. Nu suporta insa fumul de tigara si de aceea, de cate ori sotul Ralucai indrazneste sa-si aprinda vreo tigara,  Suzi zboara razant si-i reteaza bunatate de tigara sau i-o confisca.

In rest, e jucausa, inteligenta, pricepe tot ce-i spui . Odata a disparut pe unul dintre geamurile uitate deschise si dusa a fost. Zadarnice au fost strigatele, chemarile, cautarile. Suzi - nici urma de ea! Adica, nici pana de Suzi. Resemnati, au pleacat pe la treburile lor, adica la teatru, unde aveau spectacol. La intoarcere, Suzi, atarnata de clanta, i-a certat zgomotos. "Pe unde umblati? Si de ce usa este inchisa? Nu stiati ca la ora asta trebuie sa dorm?"

De atunci s-au obisnuit cu iesirile lui Suzi la o mica sueta cu suratele ei, pe craca. Speriat, Florin i-a spus surorii sale sa nu o mai lase ca se va pierde iar. "Cum o poti deosebi dintre zeci de ciori. Sunt toate negre ca… ciorile." "Strig-o!" i-a raspuns Raluca. Doar o data a strigat "Suzi!" si falfaind din aripi, Suzi i s-a asezat scurt pe umar. Care va sa zica, stie perfect ce si cum.

Si inca o intamplare amuzanta! Aflata la cumparaturi, in apropiere de magazinul Omnia, in Ploiesti, Raluca a remarcat o femeie care isi aranja suparata pixurile colorate, la vanzare. De ce a remrcat-o? Fiindca bodoganea, parand a se cearta cu-n interlocutor nevazut. "Fir-ai ,tu, de cioara, sa fii! Data viitoare cand te prind, te omor! Pai, e posibil sa mi furi mie pixurile? O sa-ti dau una de sa-ti mearga fulgii!"

"Lasati, domana, nu va necajiti!" a linistit-o Raluca! "Vi le-aduc eu pe toate 20 de-acasa. A crezut ca sunt tigari, chiar daca-s colorate! Bine ca stiu de unde le-a luat! Ea crede ca face bine! Iertati-o! Vi le aduc pe toate inapoi!”

Am ras cu lacrimi! Si uite asa a trecut seara.
Si cand te gandesti ca oscilam intre Basescu si cioara Suzi!

Alt-Fel.ro © 2024