Alt-Fel.ro



Tags: Sfantul Nicolae, Craciun, colinde, roman, suflet, traditie

In care se arata minuni de data recenta ale Sfantului Nicolae

In ’85, in ajun de Craciun, preotul Nicolae Goja, alaturi de sotia sa, se pregatea sa intampine grupurile de colindatori ce aveau sa-i treaca pragul in noua casa parohiala, din Halchiu. Era bucuros ca soarta il adusese langa Brasov, intr-o comuna mare si frumoasa, plina de gospodari,.

Mai ales ca in cei 9 ani petrecuti intr-un mic sat din Covasna, Micfalau, pastorise doar cateva familii de romani. Dar si asa, pe cei 10-12 copii care erau si ei maghiarizati, ii invatase sa colinde in ajun de sarbatori.

Ei, acum lucrurile aveau sa se schimbe, gandea parintele Nicolae. Comuna avea cateva mii de oameni si majoritatea erau romani, crestini. Religia si datinile puteau fi respectate asa cum se cuvine.

Amarnica i-a fost asteptarea alaturi de preoteasa, langa masa plina de bucate de post si poame. Au aparut doar vreo cativa tiganusi rataciti, cu steaua, balmajind niste versuri aproximative si vreo doi insi cu capra, mai pe-nserat. Jale!

Mare a fost mahnirea preotului la care colindatorii n-au aparut. "Oamenii nu mai colinda. Datina colindatului din casa-n casa, prin tot satul a disparut sub naprasnicul regim comunist. Si odata cu el si bucuria celui care face urarea, dar si a celui colindat." gandea parintele. Si s-a chitit el cum sa faca sa reinvie traditiile.

De-atunci incoace, in fiecare an, cum incepe decembrie, incep repetitiile in biserica. Copiii au invatat sa colinde. La inceput, doar vreo cativa treceau pragul bisericii si se incumetau sa participle la repetitii desi parintele Nicolae strabatuse ulitele, intrand din casa-n casa pentru a-i convinge pe parinti sa-si trimita copiii sa invete.

Ce-a mai frumoasa supriza i-au facut-o aceeasi copii care, mai, mai sa darame usa bisericii, au venit in ajun de Sfantul Nicolae sa-l colinde cu “Deschide usa, crestine!” Cum i-a mers la casa sufletului! Si ce frumos cantau pruncii!

Au trecut anii si maiestria lor a crescut. Au pus in scena Nasterea Domnului si biserica a devenit neincapatoare. Acum , doar "generala cu public" mai este gazduita in biserica in ajun de Sfantul Nicolae. Concertul de colinde de Craciun s-a mutat intai la scoala si cand si aceasta a devenit prea mica pentru a-i cuprinde pe toti satenii dornici sa-si vada odraslele, au trecut la Caminul cultural.

Sa auziti cum suna acum Concertul de colinde de Craciun pregatit in fiecare ani de parintele Nicolae Goja! Corul are peste 300 de membri, fara a-i pune la socoteala si pe actorii din scenetele cu Nasterea Mantuirorului si cu Irozii sau pe cei cu steaua, capra sau plugusorul.

Iar dupa concert, copiii se impart in cete si pornesc pe la case a colinda. Colinda alaturi de parinti. Stiu cate 40-50 de colinde si nu se lasa pana nu le canta pe toate. Si rar intalnesc usi care sa nu se deschida larga si in prag sa-i astepte bucurosi gospodarii. Si bogata este recompensa lor de  covrigi, mere, nuci si dulciuri. Ca pe vremuri.

Caci parintele Nicolae i-a invatat: "daca vreti sa aveti toate portile deschise, sa nu asteptati si sa nu cereti bani si atunci toata lumea o sa va primeasca!" Si toate portile li se deschid.

Iar parintele Nicolae e fericit. Fiindca rasplata e pe masura sufletului sau.
Acum, are cine pastra vie flacara traditiei!


sursa: Gandul

Alt-Fel.ro © 2024