Alt-Fel.ro



Tags: romani, Romania, Profesionistii, De ce iubesc Romania, Romania, te iubesc, 1 Decembrie, doina, Creanga, Alecsandri



Stiti? Am stat si m-am gandit bine…
Doina, o buna prietena de-a mea stabilita de vreo 10 ani in zona Montrealului si fidel cititor al meu, ma atentioneza cu finete ca articolele din ultima vreme tind sa se transforme intr-un fel de "Cantare a Romaniei".

"Cantarea Romaniei"… De conotatia negativa capatata in regimul Ceausescu n-o mai poate scapa nimeni. Astea erau vremurile. Dar… Cat de rau e sa-ti "canti" pamantul pe care te-ai nascut? Sa-ti simti radacinile prin care urca seva ce te hraneste? "Cantarea Romaniei"?




Am stat si m-am gandit bine…
Oare asta am dorit prin articolele despre Romania si romanii ei? Parca as zice si n-as zice. E mai degraba un demers uneori mai reusit, alte ori poate mai stangaci, de a incerca sa ne trezim… O tragere de maneca… Un fel de… "Desteapta-te, romane!" Un fel de constientizare a valorilor noastre autentice.

Un copil, cand a facut o boacana… il dojenesti si-i arati cum trebuie sa faca pentru a tine "drumul cel drept". Si-l lauzi, si-i arati cat de bun este in anumite privinte, il faci sa fie mandru de el insusi… Asta-i da putere sa mearga drept, mai departe. Asa si cu noi, romanii.

O gramada de campanii desfasurate in mass media urmaresc constient acelasi lucru. Vezi anumite emisiuni - "Profesionistii" (TVR) - care aduc in prim-plan oameni de valoare ai neamului romanesc. Indiferent ca au ales sa traiasca si sa se exprime, aici, acasa, sau au ales sa reprezinte cu cinste neamul din care se trag, undeva pe globul asta, ei constituie pentru noi un exemplu si o motivare pentru incercarea de a ne autodepasi.

Pana si "Rai, da buni" (Antena 2) face acest lucru cateodata. Ne arata cat de buni suntem, cand nu suntem rai. Si nu o face tocmai rau.

Vezi campaniile "De ce iubesc Romania" marca gandul-info.ro, care dovedesc romanilor cat de acasa se simt romanii… de alte nationalitati, cate valente pozitive au gasit ei vietii din Romania. Si mai vezi documentarele si afisele ce promoveaza Romania pretutindeni in lume, aratand acesteia ca romanii au fost si pot fi in continuare deschizatori de drumuri.

Vezi initiativele pozitive desfasurate de zecile de site-uri ca lumebuna.ro, romaningermania.ro care ajuta romanii sa puna umarul la binele din tara lor. Si nu uitati de www.traiesteromaneste.ro, care arata lumii frumoasele meleaguri romanesti si scoate la lumina un adevarat tezaur de traditii milenare. Toate ne dau forta si ne insufla curajul de a incerca sa schimbam lucrurile in bine.
 
Exista apoi campaniile desfasurate de emisiuni care scot la iveala racile profunde, descopera gaurile negre ale societatii de azi, incercand sa aduca lumina, sa vindece rani adanci, sa rezolve lucrurile, sa responsabilizeze. Sa Ne responsabilizeze. Tot o modalitate prin care incercam sa smulgem raul din radacina.

"In premiera" - emisiunea lui Carmen Avram (Antena 2) superpremiata la gala jurnalismului international, "Romania, te iubesc!" de la ProTV - sunt emisiuni care aduc in prim-plan dezastre din societatea romanaeasca de azi, dar si romani care au reusit sa-si demonstreze valoarea - adevarate modele pentru noi, toti ceilalti.

Se apropie ziua Romaniei. 1 decembrie. O zi in care poate, ar trebui sa incercam sa fim mai… romani. Vor curege mesajele de felicitare si cantecele romanesti se vor auzi pe toate posturile. Vom vedea sute de oameni mandri ca sunt romani. Multi de dincolo de granitele tarii. Si multi romani care-si vor justifica alegerea de a trai aici, acasa. De ce trebuie sa ne justificam? Chiar nu stiu, cred ca ar fi suficient sa simtim.

Va provoc! Chiar sunt curioasa! Romani de aici si de pretutindeni, ce simtiti cand ascultati o doina ca "Ana, zorile se varsa"?




Aseara am uzit-o prima oara in viata mea. Nu m-am putut abtine sa nu vi-o daruiesc.
Si daca ati terminat de citit comentariile in timp ce ascultati cantecul, poate va ramane timp sa mai cugetati un pic la sufletul si mintea romanilor. Pentru ca iubirea inseamna si sublim, dar si ura. Si extaz, dar si agonie. Iar iubirea de neam, la fel.


PS. Pentru Doina

Doina, doine, s.f. = Cantec elegiac tipic, gen liric al poeziei noastre populare, caracterizat prin adanca sa emotivitate, exprimand sentimentul de dor, de jale, de dragoste etc.

"Ne canta din fluier doina, care te umple de fiori."- Creanga; "Frunza-n codru cat invie/ Doina cant de voinicie;/ Cade frunza gios in vale/ Eu cant doina cea de jale;/ Doina zic, doina suspin, / Tot cu doina eu ma tin./Doina cant, doina soptesc,/ Tot cu doina vietuiesc." Alecsandri; "S-apoi doina si doina,/ S-apoi frunza s-un alun/ O pleca badea la drum."

(Dictionarul Limbii Romane Literare Contemporane, vol. II)

Alt-Fel.ro © 2024