Alt-Fel.roTags: Romania, romani, Forbes, Financial Times, New York Times, Microsoft, International Media Excellence Awards, The Association for International Broadcasting,Ati observat? De ceva vreme, unde ma duc, unde ma-ntorc, ce vad sau ce aud, totul imi vorbeste despre deschiderea de care Romania, se pare, incepe sa aiba parte. Dintr-o data, sau poate nu chiar asa dintr-o data, dar asa mi se pare mie, Universul incepe sa vada si sa inteleaga ca Romania este o tara care inca mai are multe de spus. Voua nu vi se pare?


  In Forbes (Romania ascunsa: Valea Ilvei si a Somesulu i) si chiar in Financial Times (Lost in Transylvania) apar editoriale in care strainii par sa descopere ca frumusetea plaiului mioritic face sa paleasca pana si Elvetia.

Brusc, printul Charles face lobby pentru Romania intr-un uimitor documentar filmat in Carpatii romanesti (Wild Carpathia). Simultan, intr-un alt documentar, de data aceasta frantuzesc, realizatorii constata subit ca “Romania - un suras venit din Est”.

Ma bucur ca-si mai amintesc, din cand in cand, ca suntem frati de ginta latina si ca, odata, demult, Bucurestiul avea supranumele de Micul Paris.

 Romanii, insa, promit si afaceri bune! Presedintele Microsoft Europa, Jan Muehlfeit declara pentru cotidianul New York Times, ca este „foarte incantat in privinta a ceea ce pot face in Romania micile companii nou-infiintate”. In plus, romanii sunt si isteti, iar “baza locală de talent in IT este unul din principalele motive pentru care Microsoft a investit in Romania”(citat de Mediafax). Numai de bine, este? Dar ce voiam sa va spun… Era cu totul altceva, insa m-a luat valul. Pacat. Este vorba despre un succes romanesc adevarat.

  Intr-o companie de elita, chiar in buricul Londrei, jurnalistii romani demonstreaza ca sunt profesionisti. 3 nominalizari, toate pentru Antena 3, la premiile International Media Excellence Awards acordate de The Association for International Broadcasting. Si, bucurie mare, un merituos premiu pentru Carmen Avram si echipa sa!

 Au concurat cot la cot cu marii profesionisti media ai lumii - televiziunile CNN International, BBC, Aljazeera English sau Channel News Asia. Si au castigat!


 Carmen Avram si echipa emisiunii "In Premieră" de la Antena 3 au castigat PREMIUL SPECIAL din partea JURIULUI AIB (The AIB's International Jury Highly Commends), pentru documentarul "Orasul Otrăvit". Materialul realizat de Andrei Ciurcanu, Mihai Dina si Zsolt Lenard a fost premiat la cea mai ravnită categorie a competitiei, categoria "Best Investigative documentary - TV" (Cel mai bun documentar de investigatie pentru TV).

 Celelalte 2 nominalizari, la fel de merituoase, pentru jurnalistii romani sunt:

  • tot Carmen Avram si echipa emisiunii "In premieră" cu materialul "Romani pe drumuri" la categoria "Current Affairs Documentary – TV"
  • Razvan Dumitrescu pentru modul in care, in timpul emisiunii "Subiectiv", realizatorii au informat publicul despre tragedia de la maternitatea Giulesti.

  Acesta din urma a concurat la categoria "Clearest coverage of a single news event – TV", alaturi de   materiale de la televiziuni ca Aljazeera English, care a relatat despre moartea lui Osama bin Laden, BBC World News, care a transmis informatii despre cutremurul si tsunamiul din Japonia,   CBS cu o editie a renumitei productii “60 minutes” sau Sky News care a realatat criza din Egipt.

  Care va sa zica, romanii pot. Pot si atuci cand sunt premiati de elita jurnalismului international sau cand devin afiliati unor televiziuni ca CNN-ul… Pot si atunci cand pe cel mai inalt catarg se inalta drapelul Romaniei acompaniat de imnul de stat… Pot si atunci cand pe scena de la Covent Garden rasuna vocea inconfundabila a uneia dintre cele mai mari soprane de talie internationala, romanca si ea… Putem! Trebuie, DOAR, sa vrem!

 

 

 

 

 

Alt-Fel.ro © 2021