Alt-Fel.ro



Tags: roman, Romana, inteligenta, valoare, Turnul Eiffel, Gustave Eiffel, Gheorghe Panculescu, Paris, tehnologie, Google



E drept, reclama promoveaza un coniac si felul in care este “insailata” mai pune putine paie pe foc si le da strainilor apa la moara. "Da! Asa-i romanul. Sapa gropa cu capu’n nori, taie fire de inalta tensiune cu tarnacopul si-ntr-un caz fericit, ajunge la spital." Da ! La spital, unde prietenii ii alina durerea cu un gat de cognac ce-l scoala din morti (zic si eu ca asta o fi mesajul, desi cognac la spital…).

E drept ca romanul are un simt dezvoltat al umorului, dar daca noi ne prezentam asa, de ce n-ar fi strainii indreptatiti sa ne vada doar laturile negative?

La Paris, bijar! La bulivar!
Unul dintre simbolurile glorioase ale Parisului este, desigur, Turnul Eiffel. Suplu, grandios si impunator, domina imprejurimile cu statura sa din 1889, cand a fost daruit Parisului, cu ocazia deschiderii Expozitiei Universale.

El poarta numele parintelui sau, Gustave Eiffel, arhitect si constructor.
Dar oare, dintre cele peste 250 de milioane de oameni care l-au vizitat, stie vreunul esentialul?

Ca silueta vestitului edificiu, recognoscibila oriunde in lume si structura sa metalica au fost realizate cu ajutorul unei tehnologii 100% romanesti?
Ei, da! Acesta este adevarul. Dar el nu este pomenit in Wikipidia si, probabil nici in scurtul istoric povestit de catre ghizii Turnului Eiffel. 

La o cautare dupa "Turnul Eiffel", numarul rezultatelor este 313.000. Putina lume stie ca intre simbolul Parisului si ingeniosul roman Gh. Panculescu exista o stransa legatura. La o cautare pe Google dupa "Gheorghe Panculescu", in limba romana, obtii 25.700 de rezultate.

Cati stiu ca numai datorita prieteniei dintre Gustave Eiffel si Gheorghe Panculescu - inginer roman, inventator al tehnologiei de imbinare a structurilor metalice, Turnul Eiffel arata azi asa cum il stie o lume intreaga?

Cati stiu ca structura metalica a impunatorului edificiu este realizata cu otel turanat la Resita? Ca pe milioanele de nituri folosite la imbinari scrie "Resita, Romania"?

In 1879, aflat in Romania, Gustave Eiffel afla despre inventia folosita de catre Gh. Panculescu la  asamblarea sinelor de cale ferata si discuta cu acesta despre proiectul sau, inaltarea unui turn iesit din comun, la Paris, pentru Expozitia Universala din 1889.

Impreuna pun la punct planul de adaptare a tehnicii folosite de ingeniosul roman la constructia turnului, folosind subansamble metalice confectionate la sol si asamblate ulterior, pe masura ce se inalta lucrarea.

In studiul sau  intitulat "Comunication sur les travaux de la tour de 300 m", datat 1887, celebrul inginer Alexandre Gustave Eiffel precizeaza ca, turnul care ii poarta numele nu s-ar fi putut construi daca nu ar fi aflat de tehnica inovatoare folosita de inginerul roman Gheorghe Panculescu la constructia tronsonului de cale ferata Bucuresti - Predeal.

Da! Pe atunci francezii, se pare, erau mai onesti.
Ma opresc aici caci iar imi amintesc despre Brancusi, Enescu sau Ionesco…
Nu inainte insa de a pune cateva intrebari. Da! Stiu, sunt retorice. Si totusi…

Sincer… Cati dintre noi stiam de Panculescu?
Noi, noi romanii, stim sa ne valorificam geniile?

Cati dintre noi stim ca Romania este printre primele tari exportatoare de … INTELIGENTA?
Cati dintre noi stim ca a doua limba vorbita la MICROSOFT este ROMANA?
Ca la NASSA multi dintre cercetatori sunt romani? Si sunt apreciati?

Ce facem?
Stam in fata ecranelor si ne minunam de imbecilitatea lui Dorel?

Alt-Fel.ro © 2024