Alt-Fel.ro



Tags: dispozitiv, dializa, Salonul de Inventica Geneva, inventii, roman, romani, viata, euro, aur


Linistea noptii a coborat peste agitatul oras. In sfarsit, alergatura masinilor s-a calmat. Tignalul claxoanelor nervoase a amutit. Privesc orasul adormit de la inaltimea balconului. In sfarsit, intersectia este libera! Rascrucea de drumuri aflata intre Spitalul Fundeni si Spitalul Colentina este acum tacuta.

Dar, nu… Sirena disperata a unei salvari sparge linistea. Acolo, jos, cineva se zbate intre viata si moarte. Iar altcineva face eforturi disperate pentru a pastra vie acea plapanda scanteie de viata.

Despre sistemul de sanatate muribund se vorbeste mult. De cateva mandate incoace. Vorbe grele. Dar despre acei oameni care alcatuiesc scoala romaneasca de medicina se mai vorbeste?

Se vorbeste, desigur, pe la Saloanele de Inventica de la Geneva, unde suntem "abonati" la medaliile de aur. Tratamentul paraliziei generale (1910), vaccinul antiholeric (1913), injectia cu insulina (1921), Gerovitalul – tineretea fara batranete (1974) sunt tot rezultate ale unor minti romanesti briliante. Ele apartin, in ordine, lui Gh. Marinescu, Ioan Cantacuzino, Nicolae Paulescu si Ana Aslan. Intelegeti de ce dau aici doar cateva nume.

Iar acum, epocala inventie a grupului de specialisti de la spitalul Sf. Ioan din Bucuresti, condus de prof. dr. Alexandru Ciocalteu, va scuti de chinuri pe toti bolnavii de insuficienta renala condamnati pe viata la dializa.

Medaliata cu aur la Geneva in 2010, aceasta inventie brevetata la nivel national si, in perspectiva, la nivel planetar aduce bolnavilor de rinichi un dar nesperat: o viata normala, alaturi de cei dragi. Fara zbuciumul celor 3 drumuri chinuitoare in ambulanta, la spitalul dotat cu aparatul de dializa, in fiecare saptamana. Fara teama de a nu ajunge la timp. Fara umilintele generate de aceasta boala.

Dispozitivul propus de medicii de la Sf. Ioan le aduce pacientilor bolnavi de rinichi sanatate prin… telecomanda. Cu ajutorul acestuia poate fi controlata usor si discret presiunea exercitata asupra rinichiului bolnav si echilibrarea situatiei prin eliminarea in timp util si in cantitatea necesara a toxinelor din corp. Astfel, pacientul are deplin control asupra starii sale de sanatate.

Dispozitivul este in testari, si pentru efectuarea acestora se cauta sponsorizari. In prima faza, doar 300.000 de euro. Implementarea la nivelul intregii tari a unui sistem de tratament de acest gen, perfect pus la punct, necesita inca 1 milion de euro. Sa speram ca acesti bani se vor gasi si, in sfarsit, cei peste 7000 de bolnavi, acum dializati, vor scapa de chinul celor 3 zile pe saptamana afectate drumului catre spitalul detinator al aparatului de dializa salvator. Cu dispozitivul "montat la bord", viata lor va fi... viata.

Folosirea acestui nou tip de tratament urmeaza sa reduca la 25 de milioane de euro costul anual al tratamentului bolnavilor de rinichi ce necesita dializa. In prezent, costurile se ridica la 200 de milioane de euro.

"Cautam sponsorizari, dar de la investitori romani. Am avut ceva oferte din strainatate, dar ei vor tehnica de lucru si sa preia ei tot. Noi vrem sa se faca tot în Romania. Astfel, tara noastra ar putea detine suprematia in materie de dializa.", spune prof. dr. Alexandru Ciocalteu. (sursa: www. adevarul.ro din 04.10.2011)

Haideti, domnilor guvernanti! Nu se gasesc 1,3 milioane de euro cand miza este atat de mare? Ii lasam iar pe straini sa ne fure inteligenta? Ce asteptam?

Sa se intample aceleasi lucruri ca in 1921, cand romanul Nicolae Paulescu descopera insulina, dar  Premiul Nobel il primesc canadienii F. Banting si J.R.J. McLeod, pentru ca Paulescu era un anti-mason virulent?

Sa ni se refuze dreptul la paternitatea ideilor geniale fiindca suntem… romani?

Linistea noptii a acoperit tipatul disperat al ambulantei. Dar nu si cel al gandurilor.
Ma rog pentru sanatatea omului ajuns in impas.
Si ma rog pentru lumina mintii noastre, a romanilor.

Nu ma pot abtine de la o mica statistica:

La Salonul de Inventica de la Geneva 2010, la cea de-a 39-a editie, Romania a prezentat in total 49 de inventii. Bilantul:

24 medalii de aur, 18 medalii de argint si 7 medalii de bronz, anunta Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS). De asemenea, au fost obtinute inca 20 de premii speciale.

Doar atat am vrut sa va mai spun.

Alt-Fel.ro © 2024