Tags: 100 de calorii, ani, aportul zilnic de calorii, calorii, masa corporala, varsta
A arde 100 de calorii presupune, fireste, aceeasi cantitate totala de energie consumata. Desi efortul total este, teoretic, acelasi, efortul practic resimtit difera in functie de tipul si de intensitatea miscarii alese: aceasta in primul rand deoarece in ecuatie intra factorul timp (putem opta pentru diverse combinatii intensitate a miscarii - timp) si in al doilea rand fiindca gradul de dificultate perceput depinde de numarul si de dimensiunile grupelor musculare implicate (alegand exercitii care solicita mai multe grupe musculare, dar in primul rand grupele mari, vom consuma "mai usor" un numar dat de calorii).
La ce ne ajuta sa ardem 100 de calorii in plus pe zi?
Daca reusim sa mentinem constant aportul zilnic de calorii, 100 de calorii arse in plus (fata de alte activitati fizice pe care in continuare le desfasuram) pot sa faca diferenta dintre a "lua", anual, aproximativ 3-5 kg si a nu ne ingrasa deloc de la an la an.
Nu acelasi rezultat il va avea reducerea portiilor zilnice cu 100 de calorii pe zi: desi teoretic ar trebui sa fie acelasi lucru, practic metabolismul se adapteaza mai usor reducerii aportului caloric decat cresterii cantitatii de efort depus.
Cele mai bune solutii de a "arde" 100 de calorii pentru persoanele care nu sufera de afectiuni cardiovasculare (solutii diferentiate pe cateva categorii reprezentative, in functie de capacitatea de efort si de sex):
A) 20-30 de ani. Masa corporala in limite normale, forma fizica buna:
Pentru doamne: alergati 1,8 km in 8 minute.
Pentru domni: alergati 1,3 km in 5 minute.
B) 30-40 de ani. Capacitate medie de efort, 10-15 kg in plus fata de masa corporala ideala:
Pentru doamne: 20 de minute de badminton (intensitate medie)
Pentru domni: 10 minute de tenis (intensitate medie)
C) 40-50 de ani. Capacitate medie de efort, 10-20 de kg in plus:
Pentru doamne: 25 de minute de mers rapid
Pentru domni: 18 minute de mers rapid
D) 50-60 de ani. Capacitate redusa de efort, 10-20 de kg in plus:
Pentru doamne: 30 de minute de mers normal (4,5 km/h)
Pentru domni: 22 de minute de mers normal
E) Peste 60 de ani. Capacitate de efort foarte scazuta:
Pentru doamne: 50 de minute de plimbare (3km/h)
Pentru domni: 35 de minute de plimbare (3km/h).
Informatiile tin cont de raportul mediu intre masa corporala a unui barbat si cea a unei femei si de inaltimea medie a barbatilor, respectiv de cea a femeilor (in primul rand de inaltime depinde masa corporala ideala, luata ca si punct de reper atunci cand ne-am referit la kilogramele in plus).
Problema consumului de calorii prin miscare nu a fost pusa 100% riguros, deoarece aportul caloric al unei femei este mai mic decat cel al unui barbat. Am ales aceasta varianta de prezentare doar pentru a ne raporta la o cifra rotunda, si anume 100 de calorii.
Urmare a raportarii la 100 de calorii, ar putea parea ca femeile trebuie sa "munceasca" mai mult pentru acelasi rezultat, ceea ce nu este, evident, adevarat: 100
de calorii in minus pe zi inseamna o scadere mult mai importanta pentru o femeie decat pentru un barbat (minus 4 kg pe an din 63 de kg inseamna minus 6,3% din masa corporala a unei femei, pe cand 4 kg din 88 de kg inseamna doar minus 4,5% din masa corporala a unui barbat).
Alina Bergescu