Alt-Fel.roTags: limbi, turn babel, africa, evolutie limba, limbaj, dialecte, studiu, sunete, quentin atkinson

Pe Glob exista cateva sute de limbi si dialecte, un adevarat Turn Babel. Toate insa au, se pare, o singura "mama", primitiva si veche de aproximativ 100.000 de ani. Locul de bastina? Africa, leaganul omenirii.

Intr-un studiu publicat vineri de revista Science se arata ca o limba preistorica vorbita pentru prima data in zona actuala a Africii, sta la baza tuturor limbilor din lume, informeaza Daily Mail. In plus, dovezile arata ca limbajul a aparut in urma cu cel putin 100.000 ani, mult mai devreme decat se credea initial.

Dr. Quentin Atkinson este cercetator la Univesitatea Auckland din Noua Zeelanda si crede ca toate limbile pamantului isi au radacinile intr-un singura. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, omul de stiinta a analizat peste 500 de limbi vorbite in diverse colturi ale lumii, axandu-se pe numarul de sunete distincte ale fiecareia.

Asa a constatat ca numarul sunetelor variaza mult de la o limba la alta, cele mai diversificate fiind limbile din Africa si mai ales cele din Africa subsahariana. Astfel, daca limba engleza are 46 de sunete distincte, in Africa exista limbi cu nu mai putin de 200 de sunete. De asemenea, in America de Sud exista dialecte cu doar 15 foneme. Limba franceza are 37 de sunete, iar "sora" ei mai mica - romana - are 31 de sunete.
De altfel, Atkinson a aratat ca numarul de sunete ale unei limbi creste sau scade in functie de apropierea, respectiv departarea, de teritoriul african. Limbile vorbite in zone mai indepartate de locul de origine a omului sunt mult mai sarace in sunete.
Cercetatorul a realizat chiar o harta menita sa indice evolutia limbilor, pe baza careia se pot identifica si traseele marilor migratii preistorice, in urma carora oamenii au populat continentele.
 
Aceaste date vin in completarea unui studiu publicat in 2009, care arata ca africanii moderni sunt mai diversificati din punct de vedere genetic, fata de europenii albi, care au evoluat dintr-un grup migrator mic, ce a parasit Africa in urma cu 70.000 de ani.

Lacramioara Vidru

Alt-Fel.ro © 2020