Alt-Fel.ro



Tags: yuri gagarin, primul om in spatiu, razboiul rece, programul spatial sovietic, vostok 1, rusia, alan shepard

Yuri Gagarin. Primul om in spatiu. In dimineata zilei de 12 aprilie 1961, pe cand avea 27 de ani, Gagarin s-a urcat la bordul lui Vostok 1 pentru a iesi pe orbita Pamantului. Zborul a durat 108 minute. S-a lansat de pe Cosmodromul Baikonur din Uniunea Sovietiva si a atins statutul de erou, odata cu soarele ajuns pe cer.

Dar pentru ca zborul a avut loc in timpul Razboiului Rece, detaliile lui au fost tinute secrete de catre guvernul sovietic. Conform ABC News, miturile si misterele continua inca sa inconjoare evenimentul.
 
7. Gagarin nu a fost primul
 
Chiar si acum, dupa 50 de ani, teoriile conspiratiei abunda: ca sovieticii au trimis oameni in spatiu inca din 1958, dar nu i-au putut aduce inapoi, un cosmonaut decedand intr-o tentativa de lansare cu doar cinci zile inainte de zborul lui Gagarin.

Nu vom sti niciodata ce s-a intamplat cu adevarat, din cauza lipsei de documente care marcheaza inceputurile programului spatial sovietic.
 
Si atunci de ce au aparut aceste teorii? Poate pentru ca tuturor ne plac povestile cu spioni, dar si pentru ca sovieticii erau faimosi pentru multele secrete pe care le pastrau (numele celui care a construit capsula Vostok, Sergei Korolyev, nu a fost cunoscut in Statele Unite decat dupa moartea lui).
 
6. Gagarin era sa moara in spatiu
 
Adevarat, desi au trecut 30 de ani pana sa se afle ce s-a intamplat. Vostok 1 era o nava cu doua parti, cu un compartiment sferic pentru Gagarin si un modul care adapostea motoarele, combustibilul si echipamentul.
 
In timp ce Gagarin se apropia de finalul zborului, motoarele modulului cu echipament au pornit, asa cum era planificat, pentru a incetini inaintarea pe orbita, dar sectiunea navei nu s-a desprins de compartimentul in care se afla cosmonautul, pentru ca aceasta singura sa reintre in atmosfera Pamantului. Nu se mai putea face nimic. Cele doua sectiuni erau cuplate si parea ca nava se va rupe in bucati. Din fericire pentru Gagarin, cablurile care uneau cele doua parti au cedat si Vostok a aterizat in siguranta in centrul Rusiei. Gagarin s-a catapultat din capsula cu cateva clipe inainte si s-a parasutat, ajungand singur pe pamant.

5. Sovieticilor le era teama ca Gagarin va innebuni in spatiu
 
Inainte ca Gagarin sa se imbarce penrtu faimoasa sa calatorie, toti cei implicati isi puneau intrebarea asta. Ce se va intampla cu omul in sptiu? Isi va pierde constiinta? Va innebuni?
 
"Existau tot felul de frici nebune ca omul isi pierde mintea la gravitatie zero sau ca-si va pierde abilitatea de a lua decizii rationale", a spus pentru Associated Press Oleg Ivanovsky, unul dintre cei care au participat la construirea si lansarea navetei spatiale a lui Gagarin. Ca masura suplimentara de protectie, inginerii au adaugat un cod de securitate de trei cifre pe care Gagarin ar fi trebuit sa-l introduca pentru a comanda capsula.
 
4. Gagarin era cu adevarat nebun
 
Gagarin a fost tot timpul foarte calm. In schimb, Korolyev, proiectantul sef, era atat de ingrijorat in legatura cu zborul, incat a suferit de angina pectorala si nu a dormit deloc cu o noapte inainte. Gagarin a refuzat pastilele de somn si chiar a dormit bine. La putin timp de la decolare, pulsul ii era de 64 de batai pe minut. Ceea ce nu indica, in niciun fel, faptul ca ar fi fost ingrijorat.
 
3. Primul ateu in spatiu?
 
Dupa zbor, Gagarin a fost citat in Vest ca ar fi spus "Nu il vad pe Dumnezeu nicunde".

Nu e chiar asa. Gagarin a fredonat un cantec patriotic: "Patria Mama ne aude, patria Mama stie/ Unde fiul ii zboara in cer".
 
2. Toti sovieticii vroiau sa bata Statele Unite
 
Partial adevarat. Data de lansare a lui Vostok a fost stabilita inainte de proiectul Mercury al NASA, care planifica sa-si alnseze primul om in spatiu in1961. Gagarin l-a intrecut pe Alan Shepard cu 23 de zile.
 
Dar Vostok era in carti inca din 1959. Si, printr-un mare noroc pentru sovietici, americanii au avut un esec rasunator in 1960, ceea ce i-a facut sa continue testele si sa amane plecarea lui Shepard.
 
1. Yuri Gagarin, simbol national
 
La mijlocul anilor 1960, eroii spatiali ocupau primele randuri ale imaginatiei mondiale: americanul John Glenn si sovieticul Gagarin. Amandoi erau atat de populari, incat guvernelor lor le-a fost teama sa nu-i piarda si nu i-au mai lasat sa zboare. Cel putin o vreme in cazul lui Gagarin.

Alina Negrutiu

Alt-Fel.ro © 2024