Tags: leonardo da vinci, inima, iubire, renastere, opere, mona lisa
15 aprilie 1452 este data cand artistul florentin Leonardo da Vinci, unul dintre gigantii Renasterii, pictor, arhitect, inginer, sculptor si, nu in ultimul rand, om de stiinta, a venit pe lume...
Provocand prin abilitatile sale innascute Genialitatea Universala. Folosind cheia Iubirii, a Pasiunii pentru fiecare "tentatie artistica sau stiintifica" pentru a le transforma in mosteniri ale Viitorului.
Personalitatea uriasa, care a inceput sa se contureze de timpuriu, dezbraca rand pe rand hainele talentului sau unic. Creativitatea si-o manifesta cu fiecare prilej, si daca e sa mergem pe urmele lasate in timp, descoperim, ca in orice poveste, cu deosebirea ca aceasta nu e fictiune, care a fost punctul zero care a influentat destinul atat de harazitului Leonardo da Vinci.
Astfel, oglinda vie a unui dragon, pictat de tanarul artist pentru a decora un scut, care-l uimeste chiar pe tatal sau, va indrepta pasii lui Leonardo spre atelierul cu renume al lui Andrea del Verrocchio, socotit cel mai bun pictor si sculptor al acelor timpuri. Doar 14 ani si un debut ingemanat cu succes pentru Leonardo, a carui minte scormoneste si asimileaza cu usurinta tot ceea ce aduce note in plus pe treptele avansarii sociale si intelectuale. Cu atat mai mult cu cat educatia primita ii intinsese o mana de ajutor in acest sens celui care avea pana si veleitati muzicale.
Devenit ucenicul lui Andrea del Verrocchio, in 1466, Leonardo isi va desavarsi abilitatile, arta sa migrand cu usurinta de la pictura altarelor pana la realizarea unor proiecte sculpturale in marmura si bronz.
In 1475 isi castiga "independenta" artistica si, foarte curand, in 1481, va intra in slujba lui Ludovico Sforza, supranumit Maurul, ducele Milanului.
Timp de 18 ani, printre miile de lucrari sau proiecte, vor tasni operele monumentale "Madona din grota cu stanci" si "Cina cea de taina", compozitii armonizate perfect, care vibreaza prin fiecare strop de culoare continuta.
Pentru a ramane in istoria umanitatii era mai mult decat suficient, insa mintea geniala a lui Leonardo da Vinci ne-a deschis portite atat in arhitectura, sculptura, cat si prin scrierile sale literare, stiintifice si teoretice, care "innoada cumva itele" intregii sale activitati. Pentru pictor, problemele de hidraulica, geometrie, optica sunt tot "ornamente", decoruri, lumini sau umbre, tratandu-le prin prisma unui spirit cu valente multiple.
Intr-o continua cautare si sete de frumos, artistul va strabate orasele Italiei, lasand de fiecare data in urma "dovezi", invesmantate in admiratia care a traversat barierele timpului.
In primele luni ale lui 1519, sanatatea i se deterioreaza, iar pe 2 mai, acelasi an, se incheie misiunea pe Pamant a celui care si-a pus nu numai inzestrarea spirituala, dar si inima in slujba unor creatii ce au ramas nemuritoare.
Rasfoind printre numeroasele sale opere...
Nu cred ca exista cineva care sa nu fi auzit de celebra si atat de discutata Mona Lisa... De aerul misterios sau de surasul enigmatic al celui mai reprodus tablou din istoria picturii. Se incearca, inca, explicatii asupra atractiei magnetice pe care o exercita pictura asupra oricarui vizitator al Muzeului Luvru... Locasul Giocondei. Se fac speculatii, cu certitudine, asupra compozitiei, trasaturilor fine ale femeii reprezentate, a carei stare sufleteasca razbate dincolo de straturile de culoare. Si al carei zambet pare sa-si schimbe expresia, precum penelul inconfundabilului Leonardo, atunci cand l-a creat pe acorduri muzicale suave.
Care ar fi insa cifrul care ar deschide lacatul tainei Madonnei Lisa del Giocondo?
Parerea mea? Nu poate fi decat Iubirea. Singura investitie care lasa "pete" si in Soare. De data aceasta, urmele au proportii extraordinare. Colosale. Pe masura Creatorului. Leonardo da Vinci.
Manuela Tarloaica