Alt-Fel.roTags: locuri de munca, meserii, job, joburi, dezvoltare tehnologica

Operator fax. A existat la un moment dat o asemenea meserie, in perioada cand un aparat fax era o masinarie complicata care putea fi folosita doar de un personal specializat. Astazi aceasta meserie nu mai exista. In anii 1980, 1990, trimiterea unui fax a devenit o banalitate, ba mai mult chiar, in momentul de fata aparatul in sine se indreapta spre disparitie din cauza facilitatilor oferite de e-mail. Nu e singurul caz, multe alte meserii au disparut in ultimii ani sau vor disparea in curand. Si-atunci se pune intrebarea: ce joburi vor avea oamenii peste 10, 15, 25 de ani? Pentru ce activitate vor trebui sa se instruiasca astfel incat sa fie siguri ca nu raman fara un loc de munca?

E greu de prezis exact ce va fi peste 10-15 ani. Si asta deoarece tehnologia, factorul cu cea mai mare influenta in zilele noastre, se dezvolta extrem de rapid. In trecut, meserii cum ar fi culegator de text (typesetter) sau operator cartele perforate pentru calculator aveau cautare pe o perioada suficient de indelungata, iar alegerea lor ca sursa de venituri era justificata.

Astazi insa tehnologia preia rapid controlul asupra acelor activitati care au un caracter repetitiv si nu implica creativitate. Iar motivul pentru care se intampla acest lucru este ca ea, tehnologia, satisface  mult mai eficient cateva nevoi de baza (nevoi care au existat de fapt dintotdeauna):

nevoia de a castiga timp
nevoia de reduce costurile
nevoia de a face lucrurile mai rapid
nevoia de a face lucrurile mai usor
nevoia de a creste siguranta si fiabilitatea
nevoia de a avea un impact minim asupra mediului

E suficient sa va uitati la felul in care computerele incep sa domine lumea. Ofera traduceri din ce in ce mai performante, conduc aeronave, construiesc cap-coada automobile, facand astfel inutile serviciile translatorilor, pilotilor, muncitorilor din industria auto. Si atunci ce optiuni raman pentru forta de munca umana?

Joburi care vor disparea

Casier
Ce nevoie va mai fi de casieri sau de operatori la ghiseele bancare, care sa numere si sa manipuleze bani de hartie, cand in viitorul foarte apropiat toate tranzactiile se vor face electronic?

Muncitor constructor
In momentul de fata o mare parte din munca de pe santiere se face manual. Dar noile tehnologii deja functionale, cum ar fi imprimarea tridimensionala (vezi detalii aici), vor schimba situatia. Daca poti sa construiesti, de exemplu, macheta unui autoturism prin imprimare 3D (obiectul se formeaza strat cu strat), de ce sa nu poti sa construiesti si o casa adevarata printr-o procedura similara?

Soldat
Nu are rost sa trimiti un om in lupta cand poti sa trimiti o masina. Deocamdata nu e cazul sa ne gandim chiar la armate de roboti, dar in ceea ce priveste avioanele militare automatizarea completa este perfect posibila.

Sa nu uitam insa ca dezvoltarea tehnologica va crea totodata meserii noi. Ce ziceti, de exemplu, de meseria de gestionar al unei statii de alimentare auto cu hidrogen? Astfel de statii exista deja si sunt complet diferite de benzinariile obisnuite, deoarece aici nu mai este vorba de o simpla alimentare, ci si de producerea hidrogenului la fata locului. Iar operatia aceasta presupune abilitati cu totul si cu totul noi, in special tehnice. Doar abilitatile comerciale nu vor mai fi suficiente.

Am dat un exemplu usor de inteles, dar ganditi-va la multitudinea de meserii cu denumiri greu de inteles acum, de genul nanotehnolog, geomicrobiologist sau cloud controller care, cu siguranta, vor aparea foarte curand.

Geomicrobiologistul va studia felul in care anumite bacterii pot fi folosite pentru a extrage metalul din minereu, iar cloud controller-ul se va ocupa de cresterea capacitatii norilor de a reflecta radiatia solara. Pe langa acestea, meseria de ghid pentru excursii spatiale (va aparea curand si asa ceva!) suna super-prietenos.

Unele joburi nu vor disparea insa prea usor

Este vorba in principal de meserii care presupun activitati personalizate, prestate la solicitarea expresa a unui client: instalator, bijutier, hair stilist, curier, dentist, bucatar, mecanic, sora medicala etc. Acestora li se adauga:

Avocat
E-adevarat, pe partea de informare se va putea introduce usor automatizarea, in sensul ca toata legislatia referitoare la o anumita speta va putea fi obtinuta instantaneu. Dar tot va fi nevoie de oameni specializati care sa stie exact ce anume sa caute si cum sa foloseasca eficient informatiile obtinute. Avocatii vor avea o paine buna de mancat in domeniul spionajului industrial, al protectiei proprietatii intelectuale.

Politician
E greu de crezut ca oamenii vor ajunge vreodata sa aiba capacitatea de a se guverna singuri.

Artist/entertainer
Nevoia de destindere va fi mereu prezenta. Arta se va schimba odata cu aparitia noilor tehnologii, dar nu va disparea.

Cioclu, prostituata, colector de taxe, preot - iata alte cateva joburi despre care sociologii si futurologii spun ca vor functiona bine-mersi si in viitor.


Alt-Fel.ro © 2021