Tags: martisor, dochia, primavara
Ce nu stim, poate, este ca acea impletitura reuneste zilele, saptamanile si lunile anului in doua anotimpuri, iarna si vara, iar obiceiul dateaza de acum aproximativ 8000 de ani, radacinile martisorului plasandu-se in credintele si practicile agrare din vremea respectiva. Timp in care o regasim si pe legendara Dochia, cea care toarce firul primavara si a carei zi se sarbatoreste tot pe 1 martie. Fie ca este fiica regelui Decebal, fie ca este mama celebrului Dragobete, urmele ei "vizibile" de pe muntele Ceahlau sunt marturiile vii ale unui mit romanesc. Ce are destula culoare, trebuie sa recunoastem, si care, desigur, ne poarta cu gandul la primavara.
Chiar daca originile sarbatorii martisorului nu sunt cunoscute, variante avem din belsug, care mai de care mai demne de luat in seama.
Astfel, romanii sarbatoreau inceputul venirii primaverii in prima zi a lunii lui Marte, zeul razboiului, al fertilitatii si al vegetatiei. Al renasterii naturii. Tot acum era sarbatorit si inceputul Anului Nou, obicei care a durat pana la inceputul secolului al XVIII-lea.
Culorile snurului martisorului erau impletite din pace (albul) si razboi (rosul). Ca de el atarna un trifoi cu patru (...)
Click Aici si citeste articolul intreg pe portalul www.Manager.ro.