Tags: cash flow, cash-flow
1. Revedeti conditiile economice actuale.
Analizati felul in care acestea va pot afecta afacerea.
2. Prevedeti vanzarile pentru perioada bugetata.
3. Prevedeti cheltuielile pentru perioada bugetata.
Construiti succesul financiar al firmei bazandu-va pe un cash flow sigur si realist! Descarcati raportul GRATUIT 7 pasi catre un cash flow perfect! Click aici!
4. Pregatiti o previzionare a rezultatului (profit sau pierdere).
5. Verificati inca o data veridicitatea cifrelor.
6. Anticipati incasarile pentru perioada bugetata.
7. Evidentiati incasarile estimate din facturile emise lunar.
Daca termenul dvs. de incasare este de 30 de zile, iar clientii va platesc de obicei in 45 de zile, folositi aceasta informatie ca baza pentru estimarile dvs. De exemplu, in aceasta situatie, sumele de pe chitantele eliberate in martie vor fi incasate in mai.
- Pentru primele luni ale anului mentionati cand trebuie sa incasati restantele.
Daca aveti de primit 20.000 lei pentru care s-au eliberat facturi in decembrie, adaugati cei 20.000 lei ca sume de primit in a doua luna a bugetului pe anul viitor, respectiv februarie.
- Identificati orice incasare la care va puteti astepta.
Includeti, intre incasari, si sumele provenite din imprumuturi bancare sau compensari, returnari de bani si plati in avans ale clientilor.
- Anticipati platile pentru perioada bugetata.
- Fiti atent la cheltuieli si la distributia lor.
Atentie la cheltuielile din lunile precedente si din luna curenta: identificati momentul in care vor fi efectuate. Identificati, de asemenea, achizitiile de mijloace fixe sau platile imprumuturilor pe care le veti face in timpul anului.
- Revedeti soldul conturilor de credite platibile la sfarsitul lunii decembrie, pentru a identifica momentul in care aceste imprumuturi vor trebui sa fie platite. Adaugati sumele la cash flow, cu titlu de plati.
- Nu includeti decat platile si incasarile efectiv facute.
Sumele precum amortizarea sau scutirea pentru profitul reinvestit nu implica sume fizice de plata sau de incasat; ele sunt incluse in declaratiile financiare ale firmei, dar nu trebuie sa figureze in cash flow.
- Modificati termenii controlabili pentru a asigura cel mai bun flux de cash pozitiv posibil. Incercati, de exemplu, sa micsorati scadenta unor incasari, sa mariti scadenta unor plati etc.
- Pregatiti bugetul de cash flow. Aceasta este previziunea finala a fluxului de numerar.
- Discutati cash flow-ul cu sefii celor mai importante departamente din firma.
Ei sunt cei care trebuie sa va ajute sa va atingeti scopurile financiare si previziunile. Analizati impreuna perioadele de cash flow negativ, precum si perioadele neobisnuit de pozitive. In cazul cash flow-ului negativ (iesirile de numerar sunt mai mari decat intrarile), discutati modalitatile de imbunatatire a situatiei financiare.
- Comparati rezultatele efective cu cele previzionate in fiecare luna.
Analizati orice variatie semnificativa fata de cash flow-ul previzionat.
- Revedeti periodic (ori de cate ori este nevoie) previziunile si planurile dvs.
Actualizati-va previziunile bugetare initiale in momentul in care aflati informatii importante, de exemplu o vanzare de proportii pe care nu ati prevazut-o.
Sfatul nostru
Nu va asteptati sa aveti un cash flow perfect ?din prima?. Incercati sa efectuati plati in limita bugetului dvs., in asa fel incat sa va incadrati in fluxul de cash net (sincronizare a incasarilor cu platile) din bugetul dvs.