Sunt de acord cu politica de cookie

e-@altfel Romania
Acasa | Luni - Ziua Cuvantului | Marti - Ziua Actiunii | Miercuri - Ziua Organizarii | Joi - Ziua Armoniei | Vineri - Ziua Memoriei | Contact
 
Site afiliat Manager.ro
 



Tags: fericire, Steinhardt, bani

Nu sunt Steinhardt si, foarte probabil, nu voi fi niciodata. Asa ca nu pot emite pretentia de a scrie un jurnal al fericirii. Pot insa foarte bine sa ma uit in jur si sa vad de ce sunt oamenii fericiti. Si, asa cum sunt sigur ca ati observat deja, descopar ca nivelul de fericire nu este direct proportional cu banii pe care-i avem.

Exista in compania in care lucrez un om pe care nu l-am vazut niciodata trist. Nu stiu daca este neaparat extrem de fericit, dar chipul sau are mai putine riduri decat ale celorlalti. Si zambeste cel mai mult. Acest om se numeste Valentina si este doamna care are grija ca birourile noastre sa fie permanent curate si frumoase. Si chiar sunt. Valentina este "our cleaning lady". Si este o femeie care, din punctul ei de vedere (si al meu), a reusit in viata. Tine in spate o familie grea, ce provine dintr-un mediu ce, cu siguranta, nu i-a permis sa-si faca studiile la Yale sau Oxford . Si nici macar la Universitatea din Bucuresti. A muncit de la o varsta frageda, s-a casatorit la fel si acum are un nepot ce poti sa juri ca este copilul ei. De fapt, chiar este copilul ei, judecand dupa modul in care vorbeste despre el si il aduce prin toate birourile, sorbindu-l din ochi.

Vali nu castiga mii de euro pe luna si nici nu ne trimite e-mail-uri cu "task-uri" sau glume rasuflate. Lucreaza la noi de aproape 5 ani si nu-mi aduc aminte ca in aceasta perioada sa aud pe cineva cum ca ar fi nemultumit de ea. Stie preferintele culinare ale fiecarui angajat si se duce, de multe ori, sa ne cumpere mancare la pranz. Gaseste intotdeauna cei mai buni si calzi covrigi, iti da rest la leu si iti zambeste cand ii multumesti. Vali este un om fericit, cu multe probleme acasa, ca orice om, dar fericit. Vorbeste cu detasare, nu resemnare, despre urcusurile si coborasurile vietii. Are scopuri simple, precise si, cel mai important, tangibile.

Reteta fericirii este sa-ti stabilesti obiective realizabile. Altfel vei fi permanent un frustrat anonim. De multe ori ne contamineaza pe toti cu entuziasmul ei, ne da sfaturi la care noi, prinsi cu termene limita si sedinte complicate, nu ne-am fi gandit niciodata. Cand te uiti la Vali iti dai seama ca nimic nu este mai important in viata decat sa ai un echilibru interior permanent. Si sa te bucuri de fiecare raza de soare, de fiecare pala de vant care iti strica nu stiu ce coafura costisitoare. Fericirea vine din lucruri marunte, dar uitam asta de prea multe ori. Daca te trezesti dimineata si ai cel putin un motiv pentru care merita sa te dai jos din pat, atunci bucura-te! Sunt multi oameni care nu se pot da jos din pat. Multi oameni care nu vad patul, multi oameni care nu pot spune ca-l vad. Si multi oameni care nu aud ca tu le spui ceva despre un pat. La fel cum multi oameni isi vad sfarsitul, macinati de bolile tot mai ciudate si numeroase pe care le lasam sa ne invadeze. Avem garda din ce in ce mai jos si stresul ne bate la puncte in fiecare zi.

Suntem mult prea orbiti de succes ca sa constientizam ca succesul este sa-ti zambeasca sotia dimineata sau, mai ales, seara cand iese de la munca. Succesul este copilul tau care are nevoie de un sfat, de o vorba buna, incercand sa se descurce prin labirintul adolescentei. Succesul este sa-ti permiti, macar o data pe an, sa mergi in locuri... altfel. Si succes este sa vezi ca oamenii reactioneaza pozitiv la gandurile tale.

Iti multumesc, Vali!