Tags: Coenzima Q10, sanatate, antioxidant, metabolism, vitamine
Coenzima Q10 este vitala functionarii tuturor organelor, gasindu-se in organism in special la nivelul celulelor inimii, ale creierului si ale ficatului.
In anumite cantitati, coenzima Q10 este produsa de organism. Productia maxima de coenzima Q10 este intre 23 si 28 de ani. Dupa 30 de ani, productia sa scade, devenind din ce in ce mai mica o data cu inaintarea in varsta. Pe de alta parte, necesarul de coenzima Q10 al organismului creste usor dupa varsta de 30 de ani.
Organismul poate produce eficient coenzima Q10 cu conditia unui aport normal de vitamine din complexul B (este vorba despre B2, B3, B6, B9 si B12). In plus, productia de coenzima Q10 este stimulata de aportul de seleniu.
Necesarul zilnic de coenzima Q10 este de 20-30 mg in cazul persoanelor sanatoase.
Coenzima Q10 protejeaza inima si, in general, sistemul cardiovascular. Actiunea sa in acest sens este una semnificativa, ajutand inclusiv in cazul insuficientei cardiace. Pentru cei cu afectiuni cardiovasculare, cantitatea zilnica recomandata este intre 50 si 125 mg.
Alte beneficii ale coenzimei Q10: creste imunitatea, stimuleaza metabolismul, ajutand la pierderea kilogramelor in plus, intarzie imbatranirea si reduce riscul de cancer. Influenta asupra riscului de cancer este, totusi, relativ redusa.
Sursele naturale de coenzima Q10: galbenus crud de ou, uleiuri presate la rece, broccoli, cartofi, ceapa, rosii, morcovi, spanac, usturoi, varza, vinete, alune, nuci, peste gras, organe de animale, carne de vita).
Tuturor persoanelor de peste 30 de ani, si in special celor care sufera de boli cardiovasculare, le recomandam aportul de coenzima Q10 sub forma de capsule uleioase (din ulei de catina) cu adaos de Q10 (coenzima Q10 nu va inlocui tratamentul medicamentos al cardiacilor).
Sursa: http://safiitusanatos.ro